Băsescu: Legea graţierii, foarte bine-venită. S-a încheiat tranziţia, România are nevoie de un moment zero

Sistemul de justiţie românesc trebuie să vizeze, pe lângă recuperarea daunelor, şi recuperarea omului, a atras atenţia fostul preşedinte Traian Băsescu, autorul unor amendamente la Legea graţierii care au stârnit ample controverse în spaţiul public.
Traian Băsescu
Traian Băsescu (LIONEL BONAVENTURE / AFP / Getty Images)

Perioada de tranziţie s-a încheiat odată cu alegerea preşedintelui Klaus Iohannis, astfel că România are acum nevoie de un "moment zero", a afirmat luni, la dezbaterile din Comisia juridică privind Legea graţierii, senatorul PMP Traian Băsescu, care a depus o serie de amendamente ce vizează, printre altele, pedepsele de până la 10 ani de închisoare.

"Această lege a graţierii este foarte bine-venită. Eu am considerat după 10 ani de mandat că odată cu alegerea preşedintelui Iohannis în decembrie 2014 s-a încheiat etapa de tranziţie. România are toate instituţiile, are cea mai mare parte a legislaţiei total adaptată legislaţiei europene, chiar dacă în unele zone, dacă ne referim la Justiţie, încă moştenim apucături din Codul penal din 1968, dar evident suntem în progres. România are nevoie de un moment zero în opinia mea şi de adaptarea sistemului de justiţie românesc la realităţile unui sistem european care, în acelaşi timp în care vizează recuperarea daunelor, vizează şi recuperarea omului. (...)

Amendamentele mele sunt îndreptate şi în această direcţie. Sunt total de acord că nu pot fi puşi în libertate recidivişti, nu pot beneficia de graţiere cei care au produs fapte cu violenţă, au ucis, sunt acuzaţi de pedofilie şamd. Dar sunt foarte multe infracţiuni care se produc fără violenţă, iar din punctul meu de vedere proiectul este restrictiv", a declarat Băsescu, citat de Agerpres.

Fostul preşedinte a remarcat că, în Uniunea Europeană, media de pedeapsă este de 9 luni, pe când în România este de 7 ani.

"Este ultimul lucru pe care justiţia noastră îl are în vedere din practicile care sunt în momentul de faţă în penitenciare, în procesul de executare a pedepsei. Noi nu avem în justiţia noastră şi intenţia de a recupera omul. Ni se pare că a-l înfunda 9 ani în puşcărie este un lucru care aşa trebuie să fie. Media de pedeapsă în UE, unde se are în vedere şi recuperarea omului şi recuperarea prejudiciului, este de 9 luni, pe cifrele oficiale din 2014. În România nu avem cifre oficiale, dar am nişte aproximative, media de pedeapsă este 7 ani. Unde este recuperarea omului?", a explicat Băsescu.

Reamintim că senatorul PMP a depus o serie de amendamente la Legea graţierii potrivit cărora vor beneficia de clemenţa statului cei cu pedepse de sub 10 ani, inclusiv pentru terorism, iar pedepsele femeilor condamnate pentru fapte fără violenţă, inclusiv pentru corupţie, sunt reduse la jumătate. Detalii aici.

Trebuie remarcat că grupul PMP din Senat nu are reprezentant în Comisia juridică, însă fostul preşedinte a ales să participe la dezbatere, având acest drept potrivit legii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne