Băsescu: Legea defăimării a lui Dragnea ne pune în linie cu Rusia, China, Turcia sau alte ţări africane

Legea "defăimării sociale" iniţiată de şeful PSD Liviu Dragnea este un pumn în gură dezbaterii publice şi are ca scop apărarea celor protejaţi de Sistem, acuză Traian Băsescu.
Traian Băsescu la Congresul PMP. 24 octombrie 2015
Traian Băsescu la Congresul PMP. 24 octombrie 2015 (Epoch Times România)

Din momentul în care controversata legea a "defăimării sociale" semnată de Liviu Dragnea ar fi adoptată, România va intra automat în aceeaşi linie cu ţări precum China, Federaţia Rusă a lui Putin sau Turcia lui Erdogan, care nu au nimic de-a face cu democraţia, a declarat fostul preşedinte Traian Băsescu, într-o intervenţie pentru B1 TV.

În cazul în care această lege trece de Parlament, "categoric, trebuie trimisă la Curtea Contituţională, întâi întoarsă în Parlament, cu observaţiile preşedintelui. Aş întoarce asemenea lege cu o singură idee: UITAŢI-O."

"Pentru că aşa, România, din momentul promulgări aceastei legi va semăna foarte bine cu China, cu Turcia, cu Federaţia Rusă, cu zone din aceastea care nu au nimic cu democraţie. Şi asta vă spune un om care, online este atacat de dimineaţă până seară ori prin preluarea a emisiunilor, spre exemplu ale Antenei 3. Dar întotdeauna am avut credinţa că mai devreme sau mai târziu, eu cred că mai devreme deja, defăimarea gratuită nu va mai prinde la români.

Ori asta este forţa unei naţiuni - când defăimătorii nu mai au succes. Noi ne privăm prin această lege de dreptul de a lăsa românii să se maturizeze. Să nu mai pice în capcanele gratuite ale defăimării. Să facă deosebirea între defăimare şi anchete jurnalistice, care uneori mai pot merge şi apropiat de adevăr, dar fără să fie extrem de exacte", a afirmat Traian Băsescu.

În opinia fostului preşedinte, este clar că legea defăimării ne pune în linie cu China, cu Federaţia Rusă a lui Putin şi cu Turcia lui Erdogan, să nu mai vorbim de Iran şi Siria, sau ţările de dictatură din Africa.

"Ţinta nu este apărarea onoarei lui Băsescu de defăimarile de la Antena 3, care sunt preluate pe urmă online. Nici apărare de defăimări a unui politician sau a altuia. Este pumn în gură pentru apărare celor protejaţi. Vă daţi seama cum ar ţipa domnul Oprea că este defăimat pentru doctorate, cum ar ţipa domnul Curaj că este în Academia de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale, alături de mulţi alţi academicieni făcuţi peste noapte. Ei nu trebuie să fie defăimaţi.

Deci, ţinta este precisă - pumn în gură. Pentru că ei vor spune , toată liota asta de doctori care şi-au obţinut titlurile prin plagiat - "da, eu sunt doctor"- au patalamaua la mână, "până când o instanţă va spune că am plagiat, nu ai dreptul să mă faci tu pe mine, Oprea, pe mine Curaj academician sau alţi doctori şi doctoraşi". Este o lege care vrea să pună pumnul în gură dezbaterii publice. Vor să ne aducă la stadiul de China, Federaţia Rusă, Iran şi ce mai vreţi dvs", a mai precizat Traian Băsescu.

Într-un comentariu ulterior postat pe contul său de Facebook, fostul preşedinte al României a precizat că Liviu Dragnea urmăreşte să pună sub control internetul având în vedere campaniile electorale din acest an.

"Dragnea ştie că poate să cumpere cu bani şi favoruri unele televiziuni, radiouri, ziare naţionale sau locale la pachet cu destui «deontologi». Tot Dragnea şi haita lui au înţeles că mediul on-line, reţelele de socializare nu pot fi controlate sau cumpărate şi că acestea au devenit o alternativă viabilă la mass-media tradiţionale.

Internetul este o alternativă care face campaniile electorale mult mai greu de controlat mediatic, iar electoratul mult mai bine informat şi mai puţin manipulabil. Oare vrea Dragnea să fim alături de China, Rusia, Iran, Siria, Turcia din punct de vedere al libertăţii de exprimare?", scrie Traian Băsescu.

Pentru mai multe detalii despre legea defăimării sociale iniţiată de Liviu Dragnea intraţi aici.