Băsescu îl acuză pe Iohannis de încălcarea Constituţiei

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat marţi, în cadrul intervenţie telefonice la postul B1 TV, că actualul şef al statului a încălcat Constituţia prin organizarea consultărilor cu partidele politice.

”În mod categoric aşa este (s-a încălcat Constituţia - n.r). În Constituţie nu sunt prevăzute consultări ale preşedintelui cu partidele, decât înainte de desemnarea premierului. Dacă există un partid care a obţinut majoritatea calificată, Constituţia spune că preşedintele cheamă partidul care a făcut 51%”, a declarat Traian Băsescu, pentru B1 TV.

Traian Băsescu a declarat că şi el în timpul mandatelor sale a încercat de câteva ori să organizeze astfel de consultări, dar a fost refuzat: ”Eu am avut câteva încercări de a avea consultări cu partidele şi de multe ori am fost refuzat. Şi nu am avut ce să spun pentru că ştiam că nu este o atribuţiune constituţională. Atribuţiunea constituţională este consultarea cu Guvernul. Preşedintele poate chema oricând guvernul la consultări”, a adăugat fostul preşedinte.

Amintim că luni, Klaus Iohannis a avut la Cotroceni consultări cu formaţiunile politice reprezentate în Parlament, pentru consultări pe tema stadiului legislaţiei electorale şi a procedurilor parlamentare de încuviinţare a cererilor justiţiei, consultări în urma cărora, potrivit preşedintelui, s-a ajuns la un acord pe trei mari chestiuni - finanţarea partidelor, alegerile parlamentare şi votul pentru diaspora.

"Mă bucur să constat că încet, dar sigur, cu acest tip de consultare intrăm în normalitate. Cred că e un nou pas făcut spre altfel de politică, o politică a normalităţii. Următorul pas, sigur, este că aceste discuţii să se şi concretizeze în proiecte aşteptate şi de politicieni şi de cetăţeni. În urma discuţiilor de azi am convingerea că ne aflăm pe drumul cel bun." a declarat Iohannis după consultări.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.