Băsescu îi dă lecţii lui Merkel: "Trump are dreptate"

America are dreptate să ne avertizeze că securitatea costă şi că nu ne respectăm obligaţiile de state membre NATO, lăsând mare parte din sarcina propriei noastre apărări pe spinarea contribuabilului american, transmite Băsescu pe Facebook.
Traian Băsescu
Traian Băsescu (Epoch Times România)

SUA are dreptate să ne avertizeze că securitatea costă şi că nu ne respectăm obligaţiile de state membre NATO, lăsând mare parte din sarcina propriei noastre apărări pe spinarea contribuabilului american, susţine, pe Facebook, fostul preşedinte Traian Băsescu, comentând recentele declaraţii ale Angelei Merkel pe acest subiect.

"Am văzut declaraţiile doamnei Angela Merkel: “Europa trebuie să îşi ia soarta în propriile mâini”, “Perioada în care puteam să depindem în totalitate unii de alţii se termină. Am trăit acest lucru în ultimele câteva zile”, “Noi, europenii, chiar trebuie să ne luăm soarta în propriile mâini”, “Trebuie să ne luptăm pentru propriul nostru destin.”

Nu, doamnă Merkel! Trump are dreptate. America s-a săturat să aloce 5,5 % din PIB pentru a face faţă ameninţărilor militare ale Coreei de Nord, Iranului, ISIS etc., să ţină deschise şi în siguranţă liniile maritime, să ţină piept agresivităţii lui Putin. În acest timp, noi, Uniunea Europeană Socială, alocăm doar puţin peste 1% pentru cheltuielile militare. America are dreptate să ne avertizeze că securitatea costă şi că nu ne respectăm obligaţiile de state membre NATO, lăsând mare parte din sarcina propriei noastre apărări pe spinarea contribuabilului american", scrie Băsescu pe Facebook.

Fostul preşedinte mai susţine că Trump a avut dreptate şi când nu a vrut să confirme semnarea acordului de la Paris cu privire la acordurile climatice, reamintindu-i de scandalul emisiilor falsificate la maşinile Volkswagen.

"S-a supărat doamna Merkel că Trump nu a vrut să confirme semnarea acordului de la Paris, din decembrie 2015, cu privire la schimbările climatice. Din nou, Trump are dreptate. Uită doamna Merkel că, numai anul trecut, autorităţile americane au descoperit milioane de autoturisme produse de Germania care aveau certificatele de emisie de noxe falsificate. Şi, atunci, cum să creadă Trump în Germania, care, pe de o parte, militează pentru reducerea emisiilor de noxe, iar, pe de alta, falsifică în masă propriile certificate? Dacă asta s-a întâmplat la autoturisme, oare cum o fi cu emisiile din industria germană care nu sunt controlate de americani?
Drumul Europei nu este să se separe de America, ci să facă demersurile necesare pentru ca încrederea Americii în europeni să redevină liantul care a făcut lumea occidentală puternică şi sigură", opinează fostul preşedinte.

În opinia lui Traian Băsescu, în aceste condiţii, "o Europă dominată de Germania, ne poate aduce aminte cu uşurinţă de dezastrul secolului XX, marcat de două conflagraţii mondiale."

"Pentru propria ei securitate, Europa are nevoie de parteneriatul strâns cu America, singurul care poate tempera revenirea la o dominaţie germană, partajată cu Rusia, pe bătrânul continent. Respect Germania, dar nu pot să nu învăţ din istorie!", concluzionează liderul PMP.

Reamintim că, la summitul ce a avut loc joi la Bruxelles, preşedintele american Donald Trump, care la un moment dat a criticat NATO ca fiind “învechit”, a făcut prea puţin pentru a asigura aliaţii în ceea ce priveşte angajamentul SUA faţă de alianţa militară vestică.

Principalul punct al agendei preşedintelui american a fost să convingă membrii NATO să-şi acopere partea lor “corectă” din cheltuielile militare ale alianţei, insistând că 2% din PIB-urile naţionale reprezintă nivelul minim necesar.

“23 din cele 28 de naţiuni membre încă nu plătesc cât ar trebui să plătească pentru securitatea lor”, a declarat Trump la inaugurarea oficială a unui monument comemorativ legat de atacurile teroriste din 11 septembrie 2001. “Acest lucru nu este corect pentru cetăţenii şi contribuabilii din Statele Unite, mai ales că multe dintre aceste naţiuni datorează sume mari de bani din anii trecuţi”.

De asemenea, Trump a criticat excedentul comercial al Germaniei, avertizând din nou că va aplica tarife automobilelor germane vândute în SUA.

Întoarsă în Germania, Merkel a declarat, în timpul unui miting electoral, duminică, în München, că deşi este important să se menţină relaţii de prietenie cu aliaţi precum SUA şi Marea Britanie, ea nu mai poate conta total pe ei, adăugând că europenii trebuie să îşi ia destinul în propriile mâini.

“Vremurile în care am fi putut să ne bazăm în întregime pe alţii sunt pe cale să dispară. Am trecut prin acest lucru în ultimele câteva zile”, a precizat cancelarul german.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne