Băsescu: Guvernul şi MAE au obstrucţionat votul în Diaspora. Le cer românilor să facă un sacrificiu şi să vină la vot

Traian Băsescu
Traian Băsescu (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă la Palatul Cotroceni, că Ministerul Afacerilor Externe, condus de Teodor Meleşcanu, şi implicit Guvernul Ponta au obstrucţionat votul românilor din Diaspora, motiv pentru care le cere în mod special românilor din străinătate să facă un efort şi să meargă la vot.

"Primul meu mesaj către români e să meargă la vot, indiferent unde s-ar afla, în ţară sau în străinătate. Ştiu foarte bine ceea ce ştiţi şi dvs, în România votul nu e obligatoriu, dar în acest moment se trece într-o altă etapă. Şi ar fi rău pentru viitorul ţării dacă românii, indiferent unde s-ar afla şi indiferent cât de greu le-ar fi, nu ar face efortul ca duminică să meargă la vot", a fost primul mesaj transmis de şeful statului, citat de Hotnews.ro

Traian Băsescu li s-a adresat cu dedicaţie celor 3,5 milioane de români din străinătate, arătând că aceştia au mai avut o importanţă capitală în continuarea proceselor de modernizare a României în 2009.

"Ca om care a simţit solidaritatea românilor din străinătate, îi rog în mod special să meargă la vot. Ştiu că e un efort suplimentar pentru ei, secţiile de votare sunt la distanţe foarte mari, ştiu că le cer cheltuieli mai mari decât pentru românii din ţară, dar îi rog să înţeleagă că e esenţial ca duminică să se prezinte la vot şi să-şi aleagă preşedintele", a precizat Băsescu.

Preşedintele susţine că a fost evident faptul că membrii Guvernului, Ministerul de Externe încearcă să obstrucţioneze votul cetăţenilor români din străinătate.

"Avem şi câteva elemente foarte clare din care rezultă încercarea de obstrucţionare. Comunicatul de ieri al MAE al Germaniei, care a demontat afirmaţiile lui Ponta că nu se pot înfiinţa secţii de votare în afara consulatelor şi ambasadelor. Mai mult, Guvernul României a fost solicitat să ceară înfiinţarea de secţii, ministrul de Externe german utilizând exemplul oferirii de spaţii pentru alegerile din Turcia", a adăugat acesta.

"Comunicatul de ieri al MAE al Germaniei, care a demontat afirmaţiile lui Ponta că nu se pot înfiinţa secţii de votare în afara consulatelor şi ambasadelor. Mai mult, Guvernul României a fost solicitat să ceară înfiinţarea de secţii, ministrul de Externe german utilizând exemplul oferirii de spaţii pentru alegerile din Turcia", a menţionat Băsescu.

În ceea ce priveşte numirea lui Teodor Meleşcanu în funcţia de şef al MAE, preşedintele se declară dezamăgit pentru că observă că acesta a continuat poziţia incorectă a predecesorului său, Titus Corlăţean, încercând să demonstreze ceea ce nu se poate demonstra, că nu pot organiza alte secţii de votare decât cele din primul tur.

"E o minciună, aveau atât interpretarea art. 54 de către BEC, ca şi ordonanţa de urgenţă prin care, constatând deficienţele de la primul tur, putea înfiinţa noi secţii de votare, suspendând anumite prevederi din legea de organizare a alegerilor pentru funcţia de preşedinte, la fel cum au suspendat la transferul primarilor dintr-un partid în altul. Comisia de la Veneţia nu interzice apariţia unor acte normative cu şase luni înainte de alegeri dacă aceste acte sunt în sprijinul participării la vot. Din păcate, Guvernul a oferit minciuni, fiind foarte clar că vrea să obstrucţioneze votul românilor din străinatate", a subliniat acesta.

Citând scrisori ale primarilor din Spania si Italia care pun la dispozitie spaţii pentru organizarea turului doi, Traian Băsescu afirmă că este clar că Guvernul Ponta nu a vrut să-i lase pe români să-şi exercite în număr mare dreptul garantat de a vota.

"De aceea, îi chem pe români, pe românii din străinatate în mod deosebit, să nu se uite la distanţă, pentru că au aici copiii lor, parinţii lor şi se vor întoarce aici când România le va oferi condiţii de trai pe care să le accepte. Duminică discutăm despre viitorul ţării lor", a făcut apel preşedintele.

Acesta susţine că are informaţii că sunt partide care au decis să nu-şi trimită reprezentanţi în secţiile de votare, pentru a se putea întârzia viteza la vot, motiv pentru care face apel la toate partidele reprezentate în turul doi să-şi trimită reprezentanţii în secţiile de vot, altfel ele însele vor contribui la obstrucţionarea dreptului de vot al românilor.

În baza art. 80 din Constituţie, şeful statului s-a adresat BEC, MAE, cerând găsirea unei soluţii pentru ca în turul doi să se poată înfiinţa noi secţii de vot.

"E foarte clar că BEC a permis MAE să înfiinţeze noi secţii de votare. De ce fac această afirmaţie: BEC nu are voie să spună să se facă noi secţii de vot, art. 12 stabileşte precis cine are obligaţia să stabilească numărul de secţii, dar BEC interpretează corect şi în favoarea electoratului art. 54 din Legea 370/2004 şi spune că e obligatorie menţinerea secţiilor de votare acolo unde sunt liste permanente. Liste permanente avem numai în ţară, în străinătate nu avem liste permanente, ci liste suplimentare. Vă explic să nu rămână dubii, acolo unde sunt secţii de votare pe teritoriul naţional şi sunt liste permanente, e interzisă înfiinţarea de noi secţii de votare pentru că înseamnă rearondarea cetăţenilor la alte secţii", a precizat Traian Băsescu.

"MAE şi Guvernul au avut o interpretare obstrucţionistă, ceea ce va limita dreptul la vot al românilor. Numărul actual din străinătate reprezintă o secţie la 10.000 de cetăţeni. Când tu îi pui o secţie la 200-800 km, cum să meargă la vot? Sunt momente în care toţi avem obligaţia unui sacrificiu pentru ţară. Eu nu le spun cum să voteze, dar le cer românilor şi îi rog să îşi exercite dreptul de a vota oricât de greu le-ar fi. (...) Fac apel la toţi românii de bună credinţă ca duminică să vină la vot şi să nu îşi lase ţara jefuită de un grup de demagogi care au de apărat corupţii care stau în faţa corupţilor, să nu lase ţara pe mâna unor demagogi care au în spate hoarde de corupţi pe care trebuie să îi servească'', a subliniat preşedintele României.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne