Băsescu: Fac apel la guvernele statelor UE, care blochează accesul României la Schengen, pentru a reveni la abordarea tehnică a dosarului

Traian Băsescu, întâlnirea anuală cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi în România la Palatul Cotroceni
Traian Băsescu, întâlnirea anuală cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi în România la Palatul Cotroceni (Epoch Times România)

Şeful statului, Traian Băsescu a declarat luni, după întâlnirea cu ambasadorii acreditaţi în România pe care a avut-o la Palatul Cotroceni, că face apel la guvernele statelor membre ale Uniunii Europene care blochează accesul României şi Bulgărie în spaţiul Schengen să revină “la abordarea tehnică a acestui dosar”.

„Unitatea spaţiului UE nu e desăvârşită din raţiuni politice pe care unele state continuă să le întrebuinţeze pentru blocarea accesului României şi Bulgăriei în spaţiul Schengen. Pe această cale, fac apel la guvernele dumneavoastră pentru a reveni la abordarea tehnică a acestui dosar", a continuat şeful statului.

Preşedintele a menţionat că ţara noastră a făcut dovada că îndeplineşte toate condiţiile necesare cu privire la obligaţia de apărare a frontierei.
„România a dovedit că îndeplineşte toate criteriile pentru Schengen, consideră că şi-a îndeplinit obligaţia din tratatul de aderare”, a adăugat Traian Băsescu, în cadrul unei conferinţe de presă, la Palatul Cotroceni.

România îşi menţine obiectivul privind o aderare în două etape la spaţiul Schengen în luna martie, a declarat, săptămâna trecută, la Bruxelles, ministrul de externe, Titus Corlăţean, care a adăugat că Bucureştiul trebuie să lucreze în continuare la acest obiectiv.

Titus Corlăţean a afirmat că a avut o discuţie la Bruxelles cu omologul olandez, iar în perioada următoare, prin intermediul Ambasadelor de la Bucureşti şi Haga, va fi stabilită data exactă a întâlnirii oficiale dintre şefii celor două diplomaţii.

Ministrul de Externe a dat asigurări că Bucureştiul îşi menţine obiectivul vizând o aderare în două etape la spaţiul Schengen în luna martie, în pofida speculaţiilor apărute în presă privind un raport defavorabil pe justiţie, care ar determina Olanda să se opună în continuare aderării României.

Subiectul aderării României şi Bulgăriei la Schengen va figura pe agenda Consiliului Justiţiei şi Afaceri Interne (JAI) din martie, când s-ar putea lua o decizie privind intrarea în două etape, mai întâi cu graniţele aeriene şi mărime şi apoi cu cele terestre.

Olanda a anunţat, prin intermediul misiunii diplomatice de la Bucureşti, că îşi va stabili poziţia după raportul MCV care ar urma sa fie publicat la 30 ianuarie.

Băsescu: Le garantez englezilor că românii nu vor invada Marea Britanie

Traian Băsescu a declarat, luni, că le garantează englezilor că "românii nu vor invada Marea Britanie", după ce vor expira, la 1 ianuarie 2014, restricţiile pe piaţa muncii pe care unele state europene le-au impus României după aderarea României şi Bulgăriei la Uniunea Europeană (UE), în 2007.

„Dorim ca parteneriatul cu Marea Britanie să capete mai multă substanţă. Garantez autorităţilor britanice şi celor îngrijoraţi că românii nu vor invada Marea Britanie, România e o ţară foarte frumoasă”, a explicat preşedintele.

În urmă cu o săptămână, ministrul de Externe Titus Corlăţean a declarat că este nemulţumit de faptul că tema valului de imigranţi români este utilizată în precampania electorală din Marea Britanie. Corlăţean a precizat totodată că românii nu sunt trataţi corect, chiar dacă au contribuit prin munca lor la Olimpiada de la Londra şi la creşterea economică a Marii Britanii.

"Nu am niciun fel de satisfacţie pentru a vedea faptul că iată, din nou, tema românilor, între altele şi a bulgarilor şi altora, este din nou folosită în precampanii electorale din dorinţa de a câştiga capital politic. Ar fi bine să nu se uite că românii, cetăţeni europeni, au contribuit ani de zile la prosperitatea şi creşterea economică din foarte multe state membre UE, inclusiv Marea Britanie (...) Românii au contribuit la creşterea economică din Marea Britanie, au contribuit prin muncă fizică pe care alţii poate nu au făcut-o, nu au făcut-o britanicii sau nu au vrut să o facă alţii, la succesul Olimpiadei de la Londra, prin tot ceea ce a însemnat infrastructură, construcţia stadionului faimos", a declarat ministrul Corlăţean miercuri seara, la televiziunea Digi 24.

România a aderat deja de şase ani la UE, a argumentat apoi Corlăţean, iar românii care au dorit să-şi găsească un loc de muncă în afara ţării au făcut-o deja, orientându-se spre ţările latine ca Italia şi Franţa, în care se acomodează mai uşor.

Titus Corlăţean a mai menţionat că tema valului uriaş de imigranţi români a fost prezentă în presa britanică şi înainte de momentul aderării României, în ianuarie 2007.

"În presa britanică apăruse aceeaşi chestiune, vor veni valurile de invadatori români, vor lua locurile de muncă, vor genera nu ştiu ce val de criminalitate. Au fost jurnalişti britanici pe 1 ianuarie 2007 la Aeroportul Heathrow să aştepte valul uriaş de români şi au fost extrem de dezamăgiţi că doar doi turişti români au coborât pe solul britanic", a declarat ministrul.

Ministrul de Externe a subliniat apoi că nu doreşte să intre în dezbaterea politică internă din Marea Britanie, însă a avut demersuri constante pe lângă omologul William Hague şi a primit asigurări că Tratatul de Aderare va fi respectat, iar la 1 ianuarie 2014 restricţiile de muncă pentru români vor fi ridicate.

UKIP, un partid britanic naţionalist şi eurosceptic, intenţionează să exploateze temeri privind o migrare masivă dinspre România şi Bulgaria, prin plasarea acestei teme în centrul strategiei campaniei electorale pentru alegeri locale, a relatat luni The Independent în ediţia electronică.

După anularea anul viitor a restricţiilor impuse României şi Bulgăriei, aproximativ 50.000 de români şi bulgari vor veni în Marea Britanie anual, anunţă organizaţia Migration Watch, citată săptămâna trecută de BBC News Online.