Băsescu: Există riscul major ca Shhaideh să fie doar o faţadă. N-ar trebui să trecem la o conducere de stil islamist

România n-ar trebui să treacă la o conducere de stil islamist, cum e în Iran, unde decizia finală o iau ayatollahii - acel consiliu al marilor şefi religioşi, şi-a exprimat nemulţumirea fostul preşedinte Traian Băsescu.
Traian Basescu
Traian Basescu (Florin Chirila\Epoch Times)

Deşi Sevil Shhaideh - propunerea PSD pentru funcţia de premier - are o "reputaţie excepţională", nu are deloc experienţă politică, astfel că riscul să fie doar o faţadă pentru şeful PSD Liviu Dragnea este major, a apreciat joi, la finalul consultărilor de la Cotroceni, preşedintele PMP Traian Băsescu.

"Sevil Shhaideh are o reputaţie excepţională în comunitatea turco-tătară din Dobrogea de unde vine. Are un soţ care a lucrat 20 de ani în Ministerul Agriculturii din Siria, dar reputaţia profesională a domniei sale este excepţională în comunitate. În acelaşi timp, doamna are experienţă politică zero. Nu este conectată la nucleul dur decizional al PSD-ului şi din acest motiv cred că riscul să fie doar o faţadă pentru domnul Dragnea şi oamenii puternici din PSD este major.

Or, România n-ar trebui să treacă la o conducere de stil islamist, cum e în Iran. E guvernul, e preşedintele ales, dar în spatele lui, decizia finală o au ayatollahii - acel consiliu al marilor şefi religioşi din Iran. N-ar trebui să fim un astfel de stat şi ne vom lupta ca acest lucru să nu se întâmple", a declarat Băsescu, citat de Agerpres.

La consultările de la Cotroceni, liderul PMP l-a propus de Eugen Tomac - preşedintele executiv al partidului - pentru funcţia de premier al României.

"Eugen Tomac este un politician experimentat, un unionist, un om care ştie foarte bine ţara, un om cu o bună imagine la Bruxelles. Eu sunt cel mai bun, dar nu suficient de tânăr (pentru funcţia de premier - n.r.). Venim cu oameni noi în politică. Dl preşedinte Iohannis nu este în cea mai fericită situaţie în care se poate un şef de stat, trebuie să recunosc, din punct de vedere al opţiunilor, dar noi ne-am făcut datoria de partid de Opoziţie. Mi se pare inadmisibil ca Opoziţia să spună că nu avem propuneri", a punctat Băsescu.