Băsescu: Este parcă un cerc de foc, de instabilitate în jurul Mării Negre

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

În timp ce Crimeea este ocupată aproape în totalitate iar autorităţile de la Kiev se tem că ruşii vor invada Ucraina cât de curând, preşedintele României, Traian Băsescu a reiterat miercuri seară, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Cotroceni, sprijinul României faţă de poporul ucrainean şi noile autorităţi de la Kiev.

"România susţine fără rezerve independenţa, integritatea şi suveranitatea Ucrainei şi recunoaşte noile autorităţi drept legitime", a declarat Traian Băsescu, afirmând că orice prezenţă a trupelor Rusiei pe teritoriul Ucrainei reprezintă o agresiune, fără acordul Ucrainei.

Preşedintele şi-a exprimat aprecierea la adresa conduitei trupelor ucrainene, care nu au răspuns provocărilor ruşilor şi a apreciat drept ilegitimă iniţiativa parlamentului din Crimeea de a adopta o declaraţie de independenţă în perspectiva referendumului din 16 martie.

Raliindu-se poziţiei ţărilor UE, Traian Băsescu a afirmat că România consideră referendumul neconstituţional şi a avertizat că un nou conflict îngheţat în Crimeea este de natură să accentueze instabilitatea regională.

"Ne aflăm în faţa unui precedent. Autorităţile locale din Crimeea se cramponează de el în votul dat. Este vorba de precedentul Kosovo", a declarat Traian Băsescu.

România a susţinut fără rezerve acordarea statului de MAP NATO (echivalentul statutului de ţară candidată la aderare - n.r.) Ucrainei şi Georgiei în aprilie 2008, la Summitul de la Bucureşti, a reamintit Traian Băsescu, exprimându-şi regretul că nu toţi membrii NATO au înţeles atunci că nu doar vecinii noştri au nevoie de o astfel de certitudine, ci întrega comunitate transatlantică.

Traian Băsescu şi-a exprimat convingerea că prin măsurile pe care le-a luat, Ianukovici "şi-a pierdut legitimitatea", astfel încât trebuie să demisioneze iar sarcina "calmării situaţiei" revine noilor autorităţi de la Kiev.

Ţara noastră se va alătura demersurilor euro-atlantice în vederea restabilirii ordinii de drept, a afirmat Băsescu şi aşteaptă de la noua conducere a Ucrainei, crearea unui sistem de protecţie a minorităţilor naţionale care să reflecte normele europene.

"E imperativ ca Moscova să recunoască noile autorităţi ca unic interlocutor", a mai afirmat Băsescu, reamintind că Moscova este pasibilă de sancţiuni din partea UE, dacă nu va negocia "rapid cu autorităţile de la Kiev, etapa cea mai severă a sancţiunilor prevăzând "măsuri cu implicaţii vaste pentru relaţiile dintr-o gamă largă de domenii economice, financiare, vânzarea energiei, comerţ, export de armament".

Romania va continua să sprijine toate acţiunile autorităţilor de la Chişinău în aderarea la UE, a mai declarat Băsescu.

România nu e o ţară gata de război. Nu vă gândiţi la aşa ceva. Suntem stat suveran, independent, suntem stat membru NATO. Asta nu înseamnă că armata română stă şi aşteaptă primăvara. Îşi face programele din instruire aşa cum au fost planificate

Ca ultim comentariu, legat de conţinutul declaraţiei referitoare la situaţia din Ucraina, Băsescu a arătat că zona Mării Neagre este înconjurată de un cerc de conflicte îngheţate, Nagorno-Karabah, Osetia, Abhazia, Transnistria, la acestea adăugându-se Crimeea, cu puternica prezenţă militară a Rusiei.

"Este parcă un cerc de foc, de instabilitate în jurul Mării Negre", a afirmat Basescu, ceea ce arată că formulele adoptate pentru soluţionarea conflictelor îngheţate au fost fără capacitate de a rezolva problema în favoarea suveranităţii şi independenţei statului unde se află conflictul.

Băsescu a atras atenţia că autoritaţile din Crimeea nu pot lua parte la negocierile pentru stingerea conflictului din zonă, aceasta fiind o mare capcană, aşa cum s-a dovedit a fi, de-a lungul timpului acceptarea Transnistriei ca partner oficial de discuţii în negocierile oficiale.

"Am atenţionat şi la CE, autorităţile din Crimeea nu pot fi parte a negocierii stingerii conflictului dacă un astfel de proces va avea loc. Niciodată o astfel de administraţie nu va face nimic altceva decât să invoce motivele pentru care doreşte federalizare, autonomie sau să facă parte din alt stat".

Răspunzând întrebărilor presei, Traian Băsescu a mai declarat că pentru România nu există riscul unui conflict cu Federaţia Rusă, cel puţin în situaţia actuală.

"România nu e o ţară gata de război. Nu vă gândiţi la aşa ceva. Suntem stat suveran, independent, suntem stat membru NATO. Asta nu înseamnă că armata română stă şi aşteaptă primăvara. Îşi face programele din instruire aşa cum au fost planificate", a subliniat Băsescu.

"Azi am dat dispoziţie statului major al armatei să mute aplicaţiile prevăzute în partea a doua a anului pentru prima parte. Am pus la dispoziţie spaţiul aerian pentru avioanele AWACS, România efectuează în perioada 17 - 21 martie zboruri deasupra teritoriului Ucraina, prin programul Cer deschis", a concluzionat Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne