Băsescu: E important să ne respectăm angajamentele faţă de NATO, inclusiv cele de dotare a Armatei

(sigla NATO)

Traian Băsescu a declarat miercuri că este ,,important" ca România să îşi respecte propriile angajamente faţă de NATO, şi ca atare ţara noastră şi-a propus să menţină un procent de 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare şi s-a şi dotat cu anumite capabilităţi pentru a-şi apăra teritoriul.

,,Experienţa sa istorică şi poziţia geografică fac din România o ţară direct interesată de menţinerea în NATO ca o organizaţie puternică, relevantă şi credibilă şi vom continua să contribuim activ la acest proces. Ţara noastră şi-a asumat întotdeauna un rol în desenarea viitorului, relevanţei şi activităţii alianţei pentru că evoluţia NATO este definitorie pentru securitatea României", a spus el la ceremonia prilejuită de împlinirea a 10 ani de la invitarea României în NATO.

Totodată preşedintele ţării a susţinut că un NATO puternic şi capabil să îşi îndeplinească atribuţiile nu poate exista fără capabilităţile necesare în îndeplinirea misiunilor, de aceea este ,,important" ca România să îşi respecte angajamentele pe care le-a luat faţă de alianţă. ,,NATO trece printr-o perioadă de austeritate, determinată de criza economică globală, de criza datoriilor suverane la nivel european, dar şi de înclinaţia statelor europene de a menţine bugetele apărării la un nivel redus. Pe de altă parte un NATO puternic, capabil să îşi îndeplinească atribuţiile şi rolul nu pot exista fără capabilităţile necesare în îndeplinirea misiunilor atât cele de apărare a teritoriului alianţei cât şi cele la distanţă strategică sau în proximitate. De aceea e important să respectăm propriile nostre angajamente faţă de alianţă", a precizat el.

,,Din acest punct de vedere România s-a angajat la intrarea în NATO la menţinerea unui procent de 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare. Şi-a asumat şi dotarea cu anumite capabilităţi pentru apărarea propriului teritoriu. Este momentul aici să ne amintim nevoia că şi aceste angajamente să fie respectate de România, ca de altfel şi de toate ţările membre în NATO din UE", a completat Băsescu. Preşedintele a mai spus că la 10 ani de la invitarea României în NATO, când ameninţările de securitate se multiplică este nevoie de ,mai multă" solidaritate şi de contribuţia tuturor aliaţilor pentru a contracara ameninţările la adresa securităţii naţionale a statelor membre.

,,Acum la 10 ani de la invitarea României în NATO, când vedem lumea în schimbare şi multiplicarea ameninţărilor de securitate avem nevoie şi mai mult de solidaritate şi de contribuţiile tuturor aliaţilor noştri în contracararea ameninţărilor a adresa securităţii naţionale a statelor membre. Apărarea anti-rachetă din care o parte din componente sunt amplasate pe teritoriul României, parteneritul strategic pentru secolul XXI pentru SUA, soluţia apărării inteligente sunt tot atâtea atu-uri prentru a creşte gradul de securitate al României şi a putea să ne jucăm rolul de stat de frontieră în NATO şi a UE", a conchis Traian Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne