Băsescu discută despre securitatea energetică cu ministrul de externe azer

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Preşedintele României, Traian Băsescu, l-a primit luni, 15 septembrie a.c., la Palatul Cotroceni, pe Elmar Mammadyarov, ministrul Afacerilor Externe al Republicii Azerbaidjan.

Potrivit unui comunicat de presă postat pe site-ul preşedinţiei, în cadrul întrevederii s-a discutat despre securitatea energetică a celor două state, şi despre situaţia lansării coridorului sudic european de aprovizionare cu hidrocarburi şi s-a exprimat speranţa că va fi primit cât mai curând studiul de fezabilitate pentru proiectul AGRI care ar urma sa transporte gaz azer, sub formă lichefiată, între coastele Georgiei şi ale României.

Preşedinte Traian Băsescu şi ministrul de externe azer au discutat despre situaţia de securitate din regiunea extinsă a Mării Negre după recentele evenimente din Ucraina.

Proiectul AGRI (Azerbaidjan-Georgia-România Interconnector) a fost iniţiat în 2010, printr-un memorandum semnat între România, Azerbaidjan şi Georgia, ulterior alăturându-se şi Ungaria. Proiectul a trenat, fiind resuscitat după eşecul Nabucco, gazoductul ce ar fi urma să aducă gazul azer în Europa prin România.

În mai a.c., Ministerul Economiei a anunţat că studiul de fezabilitate al AGRI va fi gata în prima jumătate a acestui an. Investiţia în proiecte era estimată, potrivit puterea.ro, la între 1,2 miliarde euro şi 4,5 miliarde euro, în funcţie de capacitatea de transport.

Proiectul AGRI presupune livrarea gazului natural prin conducte din Azerbaidjan în Georgia şi lichefierea într-un terminal care ar urma să fie construit pe ţărmul georgian al Mării Negre, de unde să fie transportat pe mare în ţara noastră. În terminalul românesc ar avea loc regazeificarea şi transferul în sistemul naţional de transport prin conducte, fie pentru tranzit, fie pentru consumul intern.

Discuţiile dintre şeful statului şi ministrul de externe azer au loc pe fundalul unei reduceri cu 10% cantităţilor de gaze pe care Rusia le livrează către România. Astăzi, ministrul delegat pentru energie, Răzvan Nicolescu, a anunţat că Federaţia Rusă a decis, fără nicio explicaţie, să reducă livrările de gaze către România cu 10%, începând de marţi. Săptămâna trecută, companiile de gaze din Polonia şi Slovacia au anunţat şi ele că livrările de gaze din Rusia au fost reduse cu 24%, respectiv cu 10% faţă de cantitatea din contracte. Ca urmare a diminuării cantităţii de gaze primite de la ruşi, Polonia s-a văzut nevoită să suspende livrarea a 4 milioane de metri cubi/zi către Ucraina, căreia Gazprom i-a sistat furnizarea de gaze în iunie.

Rusia a avertizat în mai multe rânduri că redirecţionarea în flux invers prin conducte şi revânzarea către Ucraina a gazelor cumpărate de state UE precum Polonia, Slovacia sau Germania de la Gazprom este ilegală şi încalcă prevederi contractuale în vigoare. În iunie, când pe fundalul tensiunilor legate de anexarea Crimeei Moscova a decis sistarea furnizării de gaz către Ucraina, Alexei Miller, şeful Gazprom, declară că va limita alimentare cu gaz către staţiile unde observă fluxuri inverse.