Băsescu despre legea supravegherii: "Trebuie avută grijă mare la modul cum se face controlul serviciilor"

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu a abordat sâmbătă seară, în ultima sa conferinţă susţinută în calitate de şef de stat, subiectul controversatei legi a supravegherii cibernetice, cunoscută şi ca Big Brother 3.

Referindu-se la legea care a pus pe jar societatea civilă, preşedintele a apreciat că actul normativ poate preveni atacuri cibernetice şi teroriste, însă a atras atenţia asupra faptului că serviciile trebuie supravegheate, pentru a nu se ajunge la abuzuri:

"Am convingerea că ultima legislaţie care vizează punerea la îndemâna serviciilor de informaţii, a accesului la internet şi un control al operatorilor pe cartelele pre-pay e o măsura care poate preveni atacuri teroriste şi atacuri cibernetice. Trebuie avută însa grijă mare la modul cum se face controlul serviciilor, pentru că niciodată nimănui să nu îi treacă prin cap să ajungă la abuzuri, internetul a devenit pentru noi toţi un mod de viaţă şi accesul la chestiuni de ordin personal care pot fi utilizate public e un acces către trebuie controlat.", a declarat Băsescu, citat de Hotnews.

Întrebat, la sfârşitul conferinţei de presă, dacă ar fi promulgat această lege, în cazul în care mandatul său nu s-ar fi încheiat, Băsescu a răspuns că "Nu ştiu ce scrie dar am atenţionat în expunere că totuşi trebuie să existe un control pe accesul structurilor de securitate în bazele de date ale operatorilor. Trebuie să existe un control judecătoresc."

Reamintim că, în urmă cu două luni, în contextul dezvăluirilor legate de "calitatea" de ofiţer acoperit SIE a lui Victor Ponta, şeful statului avertiza că Serviciile au devenit foarte puternice, în timp ce controlul parlamentar asupra lor este mult prea slab.

"Din păcate, controlul parlamentar este foarte slab; aş îndrăzni să spun, controlul pare a fi invers", afirma Băsescu, precizând că, în timpul său, s-a investit enorm în creşterea capacităţii serviciilor de a-şi îndeplini misiunea, iar, în prezent, s-a ajuns ca mecanismele de control asupra Serviciilor să fie prea slabe faţă de forţa pe care o au acestea.

Legea supravegherii a fost adoptată vineri în Senat, cu unanimitate de voturi. Adoptarea controversatului act normativ care permite percheziţia electorală fără mandat a fost primită cu critici de societatea civilă. În consecinţă, duminică, în Bucureşti şi Cluj vor avea loc proteste împotriva acestei legi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne