Băsescu, despre clanurile interlope: După protocoale, SRI s-a retras din supravegherea grupărilor de crimă organizată

Traian Basescu
Traian Basescu (Florin Chirila\Epoch Times)

Fostul preşedinte Traian Băsescu a atras atenţia, într-o intervenţie pentru B1 TV, că instituţiile statului au ajuns să aibă o atitudine defensivă în raport cu reţelele de crimă organizată, or acest lucru trebuie să se schimbe, altfel vom ajunge să ne fie frică să ieşim pe stradă.

"Că s-or omorî între ei, s-or omorî între ei, dar fac lucruri mult mai ticăloase: îşi împart ţara, îşi împart oraşele, îşi împart zonele de acţiune a grupărilor, pentru că oamenii ăştia nu sunt în câmpul muncii şi trăiesc într-un lux exorbitant. Traficul de maşini continuă să-l facă, că de asta şi-au lăsat parte din bandă pe unde au fost până acum, traficul de carne vie merge înainte fără probleme, traficul de droguri funcţionează, taxele de protecţie le impun acuma. Vedeţi ce au păţit chiar maneliştii, cărora le iau banii sau le dijmuiesc sumele pe care le încasează. Asta înseamnă că statul trebuie să se ranforseze foarte rapid pe zona asta. Degeaba-mi spune domnul chestor Despescu că substituie DGIPI cu o unitate specială pe care a înfiinţat-o acum un an şi jumătate - doi ani. DGIPI era o structură care era infiltrată peste tot. După protocoale, SRI s-a retras din supravegherea grupărilor de crimă organizată", a declarat Băsescu.

În opinia fostului şef de stat, instituţiile statului sunt în defensivă în raport cu aceste reţele de crimă organizată, în loc să fie în ofensivă.

"Trebuie restabilită implicarea unor unităţi de informaţii puternice ale Ministerului de Interne, SRI trebuie să revină pe câmpul de culegere a informaţiilor de la grupările interlope. Nu mai e sectoristul, care avea 10 străzi şi ştia tot ce se întâmplă. Acum e poliţistul de proximitate care are 10.000 de oameni. E imposibil să sesizeze traficul de droguri, traficul de orice. Eu n-am ezitat să introduc în Strategia de Securitate Naţională lupta cu crima organizată şi a luat-o ca sarcină de căpătâi şi Ministerul de Interne şi SRI. Punct! Dacă noi înţelegem prin crimă organizată gulerele albe, greşim. Nu numai ele pot fi crimă organizată. E mult mai violentă lupta clanurilor interlope", a precizat Băsescu.

Întrebat dacă putem vorbi de o implicare a clanurilor în contextul alegerilor locale, Băsescu a răspuns: "nu cred că a ajuns atât de jos clasa politică".

Traian Băsescu a insistat că dacă doi şefi de clan se bat între ei, asta nu înseamnă că oamenii de rând trebuie să stea liniştiţi, deoarece infractorii se bat pe bani făcuţi din diverse infracţiuni: "N-aş sta liniştit că, e evident, ăsta nu e un caz întâmplător. Ei joacă sume uriaşe la barbut, cărţi ce or juca acolo, care provin din trafic de carne vie, din trafic de maşini furate, din trafic de droguri, din cămătărie, din taxe de protecţie. Din acest motiv, n-aş sta liniştit deloc. Au milioane pe care să le joace şi n-au carte de muncă!".

"Odată diminuată activitatea în străinătate, îşi vor extinde activităţile în România, vor trece la tâlhărie masiv, la spargeri de case, care deja se întâmplă tot mai des în Ilfov şi Bucureşti. O să ajungem să ne fie frică să mergem pe stradă dacă statul nu face ce trebuie: risc de securitate naţională şi toate structurile mobilizate pentru lichidarea acestor grupări sau punerea lor sub control", a avertizat Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne