Băsescu defineşte "Sistemul": Dacă vreţi o sinteză, vedeţi lista "academicienilor" de la ASSN

Ce înseamnă "sistemul"? Foarte mulţi vorbesc despre "sistem", dar nu-l definesc, astfel că fostul preşedinte Traian Băsescu a decis să vorbească despre acest subiect obscur, însă doar la modul general.
Traian Băsescu
Traian Băsescu (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)

Toate ţările democratice au ceea ce se numeşte un "sistem", o coloană vertebrală a statului care se menţine indiferent care sunt schimbările politice, însă problema este dacă "sistemul" este în primul rând loial statului sau lui însuşi, iar la noi se aplică ulitma variantă, a opinat joi seară, pe contul său de Facebook, fostul preşedinte Traian Băsescu.

"Ce înseamnă "sistemul"? Foarte mulţi vorbesc despre "sistem", dar nu-l definesc. Voi încerca eu s-o fac, dar, azi, doar la un mod absolut general. Mulţi îi aşază în "sistem" pe politicieni. Foarte greşit. Politicienii nu sunt niciodată asimilaţi de "sistem", pentru că, pur şi simplu, ei sunt trecători. Politicienii stau în funcţii maxim 4 ani şi pleacă. Singurul lucru pe care uneori politicieni foarte puternici reuşesc să-l facă este să strunească vremelnic "sistemul", să-l orienteze vremelnic către realizarea obiectivelor lor publice. Dar, imediat ce omul politic pleacă din funcţie, "sistemul" va reveni pe propria-i direcţie", a scris Traian Băsescu.

Fostul preşedinte susţine că "sistemul" este format din cei care stau în cea mai mare parte a vieţii lor profesionale în funcţii importante şi foarte importante din aparatul bugetar de stat. De regulă, sunt oameni cu referinţe profesionale bune.

Concret, "sistemul" este format din: ofiţeri importanţi din serviciile de informaţii, judecători de pe toate treptele justiţiei (tribunale, curţi de apel, ÎCCJ), procurori din parchetele de pe lângă tribunale, curţi de apel şi ÎCCJ, ofiţeri superiori şi generali din Ministerul de Interne, ofiţeri şi generali din MApN, profesori universitari şi funcţionari din ministere şi agenţii guvernamentale bine aşezaţi pe funcţii de directori, şefi de serviciu, şefi de birouri.

"În multe situaţii, membrii "sistemului" îşi angajează soţiile, copiii şi alţi apropiaţi în instituţiile pe care le conduc. Vă pot spune că, în măsura în care am putut, la un moment dat, am adus oameni pe care i-am numit în funcţii importante din ţară. Din păcate, au fost rapid înghiţiţi de "sistem", au intrat în cadenţa şi în obiectivele "sistemului" şi au uitat rapid ce au promis în discuţia cu mine înainte de a fi numiţi. Marele talent al "sistemului" este acela de a folosi oamenii politici pentru ca, printre legile şi hotărârile necesare ţării, să promoveze şi acte normative care să-i protejeze interesele şi avantajele", a continuat Traian Băsescu.

Potrivit fostului preşedinte, toate ţările democratice au ceea ce se numeşte un "sistem", o coloană vertebrală a statului care se menţine indiferent care sunt schimbările politice.

"Problema este dacă "sistemul" este în primul rând loial ţării sau este loial în primul rând lui însuşi. În ce ne priveşte, din păcate, avem un "sistem" loial în primul rând lui însuşi. Iar, dacă vreţi să vedeţi o sinteză a sistemului, vedeţi lista "academicienilor" cu indemnizaţii viagere de la Academia de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale", a mai precizat Traian Băsescu.

Îmblânzirea Sistemului

"Defectele sistemului nu se repară singure, ci prin legi, dar pe fond în ceea ce am scris este explicaţia încetinelii cu care România se modernizează. Categoric Romînia progresează, dar la fel de categoric susţin că nu suficient de repede. Numai un consens între toate forţele politice plus Preşedinte. Eu am avut parte de un război cumplit cu partidele din ziua condamnării comunismului.

Este obligatoriu ca prin legi să orientăm "sistemul", această coloană vertebrală permanentă a statului, către funcţionare democratică şi în primul rând către progres. Timpul de redresare depinde de cât de rapid vom reuşi să dăm legile corecte care să facă "sistemul" să lucreze prioritar pentru ţară şi nu pentru el însuşi", a adăugat Traian Băsescu.