Băsescu: De la Cotroceni înveţi foarte bine statul. Ştii toate păcatele din acea funcţie

Miza unui preşedinte, să aibă un guvern partener, împreună cu care să-şi realizeze şi priorităţile mandatului lui, este uriaşă, a opinat fostul lider de la Cotroceni, Traian Băsescu.
Traian Băsescu
Traian Băsescu (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)

Primii doi de mandat ai lui Klaus Iohannis reprezintă "perioada de stagiatură pe funcţie", preşedintele "e ca vinul, cu cât se învecheşte cu atât e mai bun", a declarat marţi, în cadrul unui acordat News.ro, fostul şef de stat Traian Băsescu.

"Fiecare preşedinte are responsabilitatea lui. E perioada de stagiatură pe funcţie, pentru că nu există o şcoală de preşedinţi. Pe măsură ce o să treacă timpul, o să devină tot mai bun. Oricine e acolo devine mai bun pe măsură ce trece timpul. E ca vinul preşedintele, cu cât se învecheşte cu atât e mai bun. Dacă obţine al doilea mandat, va fi mai bun decât în primul mandat.

Acolo este locul în care înveţi foarte bine statul. Nu ai ce să faci prea multe. Executivul este cel care gestionează reformarea statului, dar îl înveţi şi ştii toate păcatele din acea funcţie", a precizat Traian Băsescu.

Potrivit liderului PMP, numirea Guvernului este un pas dificil pentru preşedinte.

"Nu va fi un partid cu 50% 1 şi atunci preşedintele va trebui să decidă, dacă vrea un guvern partener, cum să acţioneze pentru a-l avea. Inexistenţa unui partid cu 50% îi dă această marjă preşedintelui. Să vedem. Eu aş juca în aşa fel încât să am un guvern partener, pentru că am văzut tot din experienţă ce se întâmplă când ai Guvern care nu ţi-e partener.

Am avut patru ani guvernarea cu Tăriceanu, trei ani cu Victor Ponta. Iată, şapte ani din zece în care am avut guverne ostile. Miza unui preşedinte, să aibă un guvern partener, împreună cu care să-şi realizeze şi priorităţile mandatului lui, este uriaşă", a subliniat Traian Băsescu.