Băsescu: Cei de la Bruxelles au glumit pe seama negocierilor lui Ponta pentru portofoliul de comisar european

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Acuzat de premierul Victor Ponta că ar fi sabotat şansele europarlamentarului PSD Corina Creţu de a primi un portofoliul important de comisar european, preşedintele Traian Băsescu a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că la Bruxelles se fac glume pe tema negocierilor lui Ponta.

"Legat de comisarul european, cum o sabotează preşedintele pe Corinuţa, vreau să ştiţi că toate discuţiile despre comisarul european au fost legate de găsirea unui portofoliu reprezentativ. Ştiu că l-a descumpănit acea listă cu numele Corinei Creţu pe un portofoliu neconvingător. Ca să nu se sperie Victor Viorel, vreau să-i spun că a fost o glumă lansată de oamenii de la Bruxelles, au simţul umorului, au lansat această glumă după ce Victor Viorel a povestit ce negocieri complicate a avut el. Întrebaţi-l cu cine a negociat. Eu vă pot spune că România va avea un portofoliu cu care nu o să ne fie ruşine", a anunţat preşedintele Traian Băsescu.

Reamintim ca miercuri premierul Victor Ponta a afirmat că ar fi negociat pentru România „cel mai important portofoliu din Comisia Europeană”, cel al Politicii Regionale. O zi mai târziu, site-ul Euractiv a prezentat o variantă de lucru a organigramei din care reiese că României i-ar reveni portofoliul de Ajutor umanitar, unul secundar în CE. Premierul a acuzat sabotarea ţării de către preşedintele Traian Băsescu şi liderii ACL, Klaus Iohannis şi Vasile Blaga, care au trimis o scrisoare preşedintelui ales al CE, Jean-Claude Juncker şi liderului PPE, Joseph Daul, în care denunţau faptul că nominalizarea Corinei Creţu s-a făcut prin încălcarea legii.

"Aseară, domnul Băsescu a contestat, liderii opoziţiei au trimis scrisori să nu primim un portofoliu important. Important este să moară capra românească că nu este susţinută de domnul Băsescu, domnul Iohannis sau domnul Blaga", a declarat atunci Victor Ponta.