Băsescu: Autonomia Ţinutului Secuiesc, singurul lucru care trebuie scos din vocabularul oficial maghiar

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Prezent marţi la deschiderea Universităţii de vară de la Izvoru Mureşului, fostul preşedinte Traian Băsescu a subliniat că autonomia pe criterii entice nu poate exista, o probă în acest sens fiind chiar refuzul României de a recunoaşte Kosovo, în ciuda poziţiei tuturor marilor aliaţi ai ţării, relatează Mediafax

"Autonomia pe criterii etnice nu poate exista. Nu există un astfel de concept acceptabil pentru statul român. Şi proba că România nu acceptă un astfel de concept este că, în pofida poziţiei tuturor marilor noştri aliaţi, a refuzat să recunoască Kosovo. Exact din acest motiv. Şi credeţi-mă că nu e comod să-ţi menţii poziţia când aliaţii tăi sunt SUA, Germania, Franţa, Italia şi multe alte state mari. Interesul naţional prevalează în faţa prieteniilor şi a alianţelor", a declarat Traian Băsescu.

În opinia fostului preşedinte al României, care susţine că a urmărit cu atenţie ultimele declaraţii ale premierului ungar, Viktor Orban, în momentul de faţă, Ungaria nu are o politică oficială agresivă, cu declaraţii "indecente" pentru relaţia bilaterală, acestea fiind lăsate în seama extremiştilor maghiari, "fie că sunt cetăţeni români de etnie maghiară, fie că sunt cetăţeni maghiari de la Jobbik, de la Budapesta".

"Singurul lucru care mai trebuie clarificat şi trebuie scos din vocabularul oficial maghiar este cel legat de autonomia Ţinutului Secuiesc. Eu cred că noi nu umblăm cu degetul pe harta Ungariei. Pentru că am putea umbla de la frontieră până la Tisa, dar suntem decenţi şi bine crescuţi. Şi atunci o să-i invităm scris să nu ne mai spună cum să ne organizăm regiunile şi cât de autonome să fie. Autonomie la Caracal, câtă la Harghita şi Covasna. Asta am spus întotdeauna. Deci, problema este de tupeu şi nu văd, în modul cel mai serios, dacă o vor ţine pe a lor cu autonomia Ţinutului Secuiesc, nu văd de ce nu am vorbi de autonomia teritoriului dintre frontieră şi Tisa. La contrapartidă", a subliniat Traian Băsescu.

Din perspectiva fostului şef de stat, autonomia Ţinutului Secuiesc, cerută atât de Ungaria, cât şi de liderii maghiarilor din ţara noastră, a dăunat dezvoltării celor două judeţe locuite preponderant de maghiari, Harghita şi Covasna. Băsescu este de părere că "obârşia" rămânerii în urmă a celor două judeţe, este "marota" autorităţilor locale care au aprobat instalarea în zonă a firmelor maghiare, crezând că au bani, "îi scot şi pe urechi şi pe nas şi vin să-i aducă aici", blocând investitorii străini.

"Au venit, de fapt, foarte mulţi şmecheri cu câte o sută de euro de la Budapesta şi fac afaceri aici. Au blocat alţi investitori care nu erau maghiari şi mai ales au creat politic incertitudine pentru investitorii străini. Prin această continuă afirmare a autonomiei teritoriale, firmele s-au oprit la frontiera Harghitei şi Covasnei", a continuat Traian Băsescu, adăugând că până şi "steagul autonomiei" îi face reticenţi pe investitorii care evită să vină într-o regiune cu probleme entice şi se opresc la Sibiu sau la Braşov.

"Pentru a se face investiţii, trebuie să fie câteva lucruri: climatul social în regulă, şi aici regiunea păcătuieşte, datorită pretenţiilor unor organizaţii şi extremişti maghiari. Şi forţă de muncă calificată. Poate şi aici trebuie gândit puţin cu învăţământul strict în limba maghiară, care îi face pe tinerii absolvenţi şi care ştiu numai limba maghiară aproape inoperanţi pe piaţa forţei de muncă în afară de Covasna şi Harghita. Problema nu e neapărat la Bucureşti, problema e şi la administraţiile locale şi la populaţia de aici. Ia convingeţi-i să spună sau îi convingem, că nu puteţi dumneavoastră: am renunţat la conceptul de autonomie teritorială! Vă dau scris că în câţiva ani vor fi investiţii în Harghita şi Covasna", a mai precizat Traian Băsescu.

Fostul şef de stat susţine că această zonă nu a fost abandonată de Guvern, care a avut în vedere realizarea unor echilibre, nu neapărat demografice, ci economice.

"E adevărat că aici Bucureştiul are ghinionul că şi minoritarii maghiari şi românii numeric inferior spun că sunt abandonaţi de Bucureşti. Nu este adevărat. Este o bucată din teritoriul naţional şi are toate facilităţile de securitate, de alimentaţie. Problemele de dezvoltare ţin însă foarte mult şi de sectorul privat", a precizat Băsescu.

În ceea ce priveşte subfinanţarea asociaţiilor şi fundaţiilor româneşti din Harghita şi Covasna, comparativ cu cele aparţinând minorităţii maghiare din România, fostul preşedinte a spus că, "din păcate", aici a funcţionat un criteriu politic "extrem de puternic" peste care va trebui să se treacă, şi anume, că "românii nu sunt minoritari pe teritoriul României".

"Trebuie să găsim formule de finanţare şi pentru fundaţiile româneşti din Harghita şi Covasna. Recunosc că, iată, e aproape un an de când mi-am terminat mandatul, dar nu am reuşit să conving spectrul politic că ar trebui să generăm finanţări pentru minoritarii români, pentru că termenul folosit la Bucureşti este că nu putem accepta ideea că românii sunt minoritari în România. Dar, iată o formulă, inferior numeric, care ar putea fi utilizată şi găsită o formulă de finanţare", a concluzionat Traian Băsescu.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne