Băsescu atacă: Este un infractor dar răspândeşte prin televiziuni ideea că justiţia e subordonată

Preşedintele Traian Băsescu.
Preşedintele Traian Băsescu. (THIERRY CHARLIER / AFP / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni, la Forumul European de Diplomaţie Publică, că România este percepută mai rău decât este cu adevărat în realitate, explicând că acest lucru este cauzat de declaraţiile oamenilor politici. Şeful statului a făcut aluzie la declaraţiile adversarilor săi politici care îl acuză că influenţează Justiţia.

Preşedintele a adăugat că în UE sunt ţări mult mai corupte decât România, ţări în care Justiţia este mult mai temătoare să se atingă de oameni politici, dar, în ciuda acestor lucruri ţara noastră este definită ca având o Justiţie ce nu are curaj să se atingă de politicieni importanţi.

Amintim că preşedintele PNL Crin Antonescu a fost cel care s-a plâns cel mai mult de faptul că instituţiile statului, ANI, DNA şi Justiţia în general, sunt ”partizane”, sugerând că acestea se află sub controlul lui Traian Băsescu. Şi aliatul său, premierul Victor Ponta pretinde acelaşi lucru, ca să nu mai vorbim de Dan Voiculescu, vechiul adversar politic al preşedintelui.

”Rămâne această subliniere pe care o fac: de ce percepţia noastră e mai rea decât realităţile noastre? Şi poate că aici pot găsi mici explicaţii: în primul rând ne denigrăm propriile instituţii de dimineaţa până seara. Şi nu o fac oameni neinstruiţi, ci oameni cu responsabilităţi uriaşe. Vedem cum suntem supăraţi că o instituţie ca DNA sau completele de judecată anchetează, judecă, condamnă. Şi atunci spunem: «Persoana X e cea care a pus să mi se facă un dosar!». Când de fapt nu pune nimeni, pur si simplu instituţii ale statului îşi fac treaba", a declarat Traian Băsescu.

Preşedintele a explicat că cei din afara ţării nu au cum să creadă că instituţiile statului român, respectiv Justiţia, funcţionează independent şi corespunzător, dacă din interiorul ţării se declară exact contrariul.

„Dar dacă noi propagăm această idee, cum să ne creadă cei din afară că Justiţia din România e independentă? Vedeam un inculpat care pe propria-i televiziune strigă prin clipuri: «Domnule Băsescu, ia mâna de pe Justiţie!». Şi el este un infractor, dar răspândeşte prin televiziuni în mass-media ideea că Justiţia ţării e subordonată unui om. Şi cum să ne creadă atunci cei din afara noastră, chiar publicul românesc, că instituţiile statului legate de Justiţie funcţionează?“, a precizat şeful statului, adăugând că a dat un exemplu despre cum România îşi autodistruge imaginea. Aluzia lui Traian Băsescu îl vizează pe vechiul său adversar Dan Voiculescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne