Băsescu: Ambasadorul SUA la Chişinău, o trâmbiţă a Moscovei

Traian Băsescu îl acuză pe ambasadorul american la Chişinău că emite teorii similare cu cele de pe vremea lui Stalin şi dă o grea lovitură realităţilor istorice, susţinând mistificarea istoriei României.
Traian Băsescu
Traian Băsescu (Epoch Times România)

Fostul preşedinte Băsescu îl acuză pe ambasadorul SUA la Chişinău că face jocul Moscovei, după ce acesta a afirmat că Republica Moldova trebuie să rămână un stat suveran şi independent şi că unirea ţării cu România "nu este o alegere practică" indiferent de motiv. Catalogând afirmaţiile lui Pettit drept o mistificare a istoriei noastre, Băsescu cere o reacţie oficială şi clarificatoare a autorităţilor noastre pe acest subiect.

Redăm postarea fostului preşedinte.

"Ambasadorul SUA James Pettit, o trâmbiţă a Moscovei?

Ambasadorul SUA de la Chişinău, James Pettit, emite teorii similare cu cele din vremea lui Stalin şi dragi propagandei lui Putin, făcând servicii nepreţuite Moscovei, dând o grea lovitură chiar realităţilor istorice şi susţinând mistificarea istoriei României, afirmând că:

- “Moldova nu este România”;
- „Moldova îşi are propria ei istorie”;
- „Alăturarea de României nu este o alegere practică şi nu este o alegere care va face lucrurile mai bune în Republica Moldova”;
- „Este important ca moldovenii să se recunoască a fi moldoveni, o naţiune aparte”;
- "Moldova, ţară multietnică";
- „Transnistria trebuie să aibă un statut special”;
- Am aflat de la James Pettit că noi şi cetăţenii Republicii Moldova vorbim limbi diferite.

Altfel spus, Ambasadorul SUA la Chişinău consolidează teoria promovată de la Stalin şi până în ziua de azi, de către Putin, nesocotind chiar istoria României.

Marea întrebare este dacă Ambasadorul James Pettit a exprimat punctul de vedere oficial al SUA sau, pur si simplu, vorbele scoase pe augusta-i guriţă reflectă grave carenţe de cunoaştere a spaţiului în care îşi îndeplineşte misiunea.

Nu ştiu dacă James Pettit exprimă punctul de vedere al SUA, dar ambasadorul tocmai a reuşit să aştearnă cel puţin un strat gros de nedumerire şi poate sămânţa neîncrederii României în SUA.

Declaraţia Ambasadorului James Pettit este de fapt un afront grosolan adus Istoriei României.

O reacţie oficială şi clarificatoare a României în relaţia cu SUA este obligatorie.", scrie Băsescu pe Facebook.

Reamintim că ambasadorul SUA la Chişinău a declarat duminică, într-un interviu televizat că Moldova trebuie să rămână un stat suverană şi independent:

„Consider că este foarte important şi aceasta, desigur, este politica noastră, cred că şi politica de aici. Moldova trebuie să rămână un stat suveran şi independent în cadrul unor graniţe sigure. Alăturarea României de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practică şi nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici în Moldova. Ceea ce va face lucrurile mai bune aici în Moldova este cooperarea dintre clasa politică şi oamenii din Moldova pentru ca ei toţi să contribuie la realizarea unei ţări mai bune pentru moldoveni”, a declarat James Pettit, citat de digi24.ro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne