Băsescu, acuzat că a furat 4 milioane de euro în dosarul răpirii jurnaliştilor în Irak

Traian Băsescu
Traian Băsescu (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

Magistraţii Curţii Supreme discută, marţi, confirmarea redeschiderii urmăririi penale faţă de fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, în dosarul răpirii jurnaliştilor români în Irak, informează România Liberă.

În acest dosar, Corneliu Vadim Tudor a depus o plângere, în 2012, la Parchetului de pe lângă Înalta Curte acuzând că Traian Băsescu, alături de şeful PNL Vasile Blaga, şi-au însuşit patru milioane de dolari din răscumpărarea plătită de România pentru eliberarea celor trei jurnalişti români, Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian, răpiţi în Bagdad în 2005. Vadim şi-a motivat plângerea prin afirmaţiile făcute de fostul procuror Ciprian Nastasiu, într-o carte.

Odată ce a rămas fără imunitatea prezidenţială, şefa Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică de la Parchetul de pe lângă Curtea Supremă, a decis începerea urmăririi penale. Pentru a putea continua ancheta, procurorii au solicitat Judecătoriei Sectorului 5 confirmarea redeschiderii urmăririi penale. Instanţa a constata însă că nu este competentă şi a trimis cauza la Înalta Curte.

Surse judiciare citat de România Liberă, susţin că redeschiderea dosarului ar fi fost impusă de procurorul general Tiberiu Niţu. Cererea Parchetului se judecă în Camera de Consiliu, fără citarea părţilor, iar decizia magistraţilor este una definitivă.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.