Barroso se mută la Goldman Sachs. Zeci de mii semnează o petiţie care cere măsuri exemplare

Fostul preşedinte al CE, Barroso, este asaltat de un val de critici pentru decizia sa de a se alătura băncii Goldman Sachs.
José Manuel Barroso, fostul preşedinte al Comisiei Europene.
José Manuel Barroso, fostul preşedinte al Comisiei Europene. (Captură Foto)

Peste 77.000 de persoane au semnat o petiţie care cere “măsuri exemplare” împotriva fostului preşedinte al Comisiei Europene José Manuel Barroso pentru faptul că s-a alăturat celor de la Goldman Sachs.

Barroso a îndeplinit funcţia de preşedinte al Comisiei Europene timp de 10 ani până în 2014. El s-a alăturat luna trecută gigantului Goldman Sachs în calitate de consilier şi director non-executiv.

Petiţia Change.org a fost lansată de un “grup spontan de angajaţi ai instituţiilor europene” şi este deschisă până la sfârşitul acestei luni.

Goldman Sachs este considerată “una dintre băncile cele mai implicate în criza de pe piaţa creditelor ipotecare cu grad mare de risc (criza subprime) ce a dus la criza financiară globală din 2007-2008 – cea mai puternică de la Marea Criză Economică din 1929-1933 – precum şi una dintre cele mai implicate bănci în criza datoriilor elene, ajutând Grecia să-şi disimuleze deficitul înainte de a face speculaţii împotriva ei în 2009-2011, cunoscând pe deplin lipsa de sustenabilitate a datoriei sale.”

Noua slujbă a lui Barroso a atras critici, în special din partea Franţei. La anunţarea mişcării făcute de fostul preşedinte al Comisiei Europene, lidera extremei dreapta din Franţa, Marine Le Pen, a declarat că nu a fost o ştire surprinzătoare deoarece “UE serveşte marile finanţe şi nu oamenii”.