Baronul PSD, Nicuşor Constantinescu, asociat cu firma care deţine monopolul medicamentelor la Protecţia Copilului Constanţa

DGASPC Constanţa - instituţie finanţată de Consiliul Judeţean Constanţa - condus de nimeni altul decât Nicuşor Constantinescu, a atribuit o puzderie de contracte unei firme cu încrengături spre Constantinescu şi Mazăre.
Nicuşor Constantinescu
Nicuşor Constantinescu (sursa imagine: Facebook)

Baronul PSD de Constanţa, Nicuşor Constantinescu, este asociat cu firma care deţine monopolul medicamentelor la Protecţia Copilului Constanţa, scriu jurnaliştii de la info-sud-est.ro, care au investigat afacerile Direcţiei Generale de Asistenţa Socială şi Protecţia copilului (DGASPC) Constanţa din ultimii ani, încercând să afle unde ajung sumele importante de bani publici care ar trebui să le aducă celor vulnerabili o viaţă mai bună.

Într-o investigaţie precedentă, jurnaliştii Info Sud-Est au arătat că o parte importantă din bugetul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa a fost atribuită unor firme abonate de ani de zile la banii publici. Una dintre aceste firme este SC Eurosantis SRL care, în perioada 2010-2015, a primit de la DGASPC Constanţa contracte în valoare de aproape 1,2 milioane de euro. SC Eurosantis SRL îl are ca asociat unic pe Ion Dumitrache, vicepreşedinte al PSD, consilier judeţean în perioada în care a primit contractele plătite de Consiliul Judeţean şi tatăl unui deputat PSD de Constanţa.

Conform datelor obţinute de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, în luna august 2013, SC Eurosantis SRL fondează firma SC Eurosantis Com Invest SA, alături de preşedintele CJC Nicuşor Constantinescu, Radu Mazăre (încă primarul Constanţei la acea vreme) şi SC KLD Services SRL, firma omului de afaceri Gabriel Sorin Strutinsky. Mazăre, Constantinescu şi Strutinsky sunt, în prezent, judecaţi pentru fapte de corupţie în mai multe dosare.

DGASPC Constanţa este o instituţie finanţată de Consiliul Judeţean Constanţa, în subordinea căruia se află. Petre Dinică a ajuns directorul DGASPC Constanţa în 2004, acelaşi an în care Nicuşor Constantinescu a ajuns preşedintele Consiliului Judeţean. În prezent, Petre Dinică, şeful DGASPC Constanţa, este şi preşedintele Comisiei de Etică a PSD Constanţa pentru alegerile din 2016, arată sursa citată.

Multe dintre contractele încheiate pentru furnizarea medicamentelor şi alimentelor au fost atribuite prin achiziţie directă. Spre exemplu, în perioada 2010-2015, DGASPC Constanţa atribuie 35 din cele 50 de contracte pentru medicamente prin achiziţie directă firmelor SC Eurosantis SRL şi SC Ridizea SRL.

Investigaţia poate fi citita aici