„Baronul” de Cluj, Horea Uioreanu, rămâne în arest în ciuda faptului că a invocat probleme medicale

Horea Uioreanu.
Horea Uioreanu. (Epoch Times România)

Magistraţii Tribunalului Cluj au decis marţi prelungirea arestării preventive a preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, respingându-i astfel cererea acestuia de înlocuire a măsurii cu cea a arestului la domiciliu. Avocaţii lui Uioreanu au invocat probleme medicale, în contextul în care acesta fusese internat timp de două săptămâni în Spitalul Penitenciar din Dej.

"Are o problemă de nevralgie la mâna dreaptă, o problemă care se agravează pe zi ce trece, devine din ce în ce mai rău, nu şi-o poate mişca. Acesta a fost deja internat la Spitalul Penitenciar din Dej, însă soluţia nu a fost între cele mai bune, întrucât problema nu a fost rezolvată", a declarat avocatul lui Uioreanu, Smaranda Bara.

Şi ceilalţi inculpaţi arestaţi preventiv, oamenii de afaceri Ioan Bene şi Vasile Pogăcean, acuzaţi la rândul lor de corupţie, au cerut să fie eliberaţi din închisoare fără a avea însă succes.

Horea Uioreanu, preşedintele suspendat al CJ Cluj, a fost trimis în judecată în stare de arest pentru trei infracţiuni de luare de mită, din care două în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator, în formă continuată şi complicitate la spălare de bani. În acelaşi dosar au fost trimişi în judecată şi oamenii de afaceri Ioan Bene, Vasile Pogăcean, Gabriel Davidescu, precum şi consilierul judeţean Ioan Petran.

Ioan Bene, membru AGA în cadrul SC Construcţii Napoca SA, a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pentru săvârşirea infracţiunilor concurente de dare de mită în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator, în formă continuată şi spălare de bani.

Vasile Pogăcean, asociat şi administrator la SC Sinai Comimpex SRL Iclod, şi Ioan Petran, consilier judeţean din partea PNL, au fost trimişi în judecată în stare de arest preventiv, pentru dare de mită.

Totodată, a mai fost trimis în judecată în stare de libertate omul de afaceri Gabriel Davidescu, director de dezvoltare în cadrul SC Uti Grup SA Bucureşti, pentru săvârşirea a două infracţiuni concurente de dare de mită, conform comunicatului DNA.

Din dosarul instrumentat de procurorii DNA se arată că, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu „a pretins de la inculpatul Pogăcean Vasile suma totală de 693.224 lei din care, în perioada aprilie 2013 - mai 2014, în mod repetat, a primit în zece tranşe suma totală de 134.500 lei pentru ca, în exercitarea funcţiei sale, să direcţioneze alocări bugetare din bugetul CJ Cluj nemijlocit sau prin mecanismele de finanţare reglementate de OUG nr. 28/2013 către unităţi administrativ teritoriale din judeţul Cluj, în vederea finanţării contractelor pe care respectivele entităţi le aveau cu societatea Sinai Compimpex SRL, deţinută de inculpatul Pogăcean Vasile”.

Conform procurorilor anticorupţie, Uioreanu „a pretins de la inculpatul Ioan Bene suma totală de 300.000 lei, din care în perioada octombrie 2012 - martie 2014, în mod repetat, a primit în şapte tranşe suma totală de 278.000 lei pentru ca, în exercitarea funcţiei sale, să direcţioneze alocări bugetare din bugetul CJ Cluj nemijlocit în vederea plăţii contractelor derulate de SCC Napoca SA deţinută de inculpatul Ioan Bene”.

Potrivit anchetatorilor, Uioreanu „a pretins, împreună cu inculpatul Ioan Petran, consilier judeţean, la data de 9 aprilie 2014, de la inculpatul Gabriel Davidescu, director de dezvoltare al SC UTI Grup SA, suma de 20.000 euro (câte 10.000 euro pentru fiecare din cei doi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Cluj) pentru ca, în exercitarea atribuţiilor funcţiei, să promoveze în cadrul CJ Cluj un proiect de hotărâre şi să emită o Hotărâre de Consiliu Judeţean, prin care să se aprobe, în favoarea societăţii UTI Hotel & Parking SRL, în cadrul contractului de concesiune derulat cu CJ Cluj, realizarea unei parcări long term pentru 108 locuri în iîncinta Aeroportului Internaţional Avram Iancu Cluj Napoca. Din banii pretinşi, la data de 17.04.2014, a primit efectiv 5.000 euro.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne