„Baronul” de Brăila, Bunea Stancu, scapă de arestul preventiv

Bunea Stancu
Bunea Stancu (Facebook)

Curtea de Apel Galaţi a decis marţi să respingă, ca nefondată, cererea DNA de arestare preventivă a fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu (PSD), acuzat că a atribuit ilegal mai multe contracte de achiziţii pe bani publici unor firme care deţin monopolul în judeţul Brăila. Decizia instanţei este definitivă.

DNA ceruse instanţei înlocuirea măsurii de arest la domiciliu dispusă în cazul acestuia cu arestarea preventivă, după ce „baronul” de Brăila a luat legătura cu un suspect în dosarul său, deşi instanţa i-a interzis acest lucru. Potrivit procurorilor, Bunea Stancu a luat legătura cu Vasile Soare, un apropiat al său, directorul firmei Concivia (la care preşedintele CJ este acţionar), cercetat la rândul său în acest dosar pentru instigare la abuz în serviciu în formă continuată. Anchetatorii susţin că discuţiile cu intermediarul Sorin Costin au avut loc de pe telefonul fiului lui Bunea Stancu, Răzvan.

Sorin Costin: Spune-i să nu cumva, să facă greşeala, că...

Răzvan Bunea-Stancu: Da.

Sorin Costin: ... sa... să ia legătura sau să-i răspundă la telefon sau dacă vine la poartă, să nu-l primească pa VASILE, pa SOARE.

Răzvan Bunea-Stancu: Da, da, da. Păi fac acuma o listă, cu toţi ăştia de aicea. (o listă cu toţi învinuiţii şi toţi martorii din dosarul Bunea Stancu -n.r.)

Sorin Costin: Pentru că este... este parte în aşa şi...

Răzvan Bunea-Stancu: Da, da.

Sorin Costin: ... el poate că din neştiinţă, din... na, ca tot omul...

Răzvan Bunea-Stancu: Da, da.

În discuţie intervine un bărbat necunoscut, anchetatorii suspectând că este vorba chiar de Bunea Stancu.

Bărbat necunoscut: Deci, vezi că Răzvan nu mai are ce să caute la "CONCIVIA"!

Sorin Costin: Da domnule, ştiu!

Bărbat necunoscut: De aici încolo, de aici încolo, îi spui lu' domnu' respectiv, orice problema este pe "CONCIVIA", nu are treabă cu mine, nu are treabă cu Răzvan, de la mine citire...

Bărbat necunoscut: Tu... acuma n-ai cum să vii, că-i presa pe aicea şi te filmează, dă-i în... lor! Nu vreau să te filmeze, mai pa seară, vorbim noi mai pa seară, vedem noi.

Sorin Costin: Da, dom'le, dar nu am nici o jenă, dom'le, eu îs mut, nu... îs imun! Ei mă întreabă, eu nici nu-i bag în seama, ca şi cum văd nişte statui!

Bunea Stancu este anchetat de DNA pentru fapte de corupţie, abuz în serviciu, conflict de interese şi numeroase contracte dubioase încheiate în perioada 2009-2011. „Baronul” ar fi atribuit preferenţial contracte din bani publici firmelor Tancrad Galaţi şi Tancrad Construct Brăila, dar şi Conciviei, controlată chiar de Bunea Stancu. Firma controlată de liderul PSD ar fi primit, potrivit DNA, contracte pentru reamenajarea sau reabilitarea unor spaţii medicale la unităţile spitaliceşti din subordinea CJ Brăila, iar alte două firme ce ar avea monopol în judeţ au primit contracte pentru lucrări de asfaltare a unor drumuri.

Prejudiciul total în acest dosar este estimat la cca trei milioane de lei, în urma încheierii a cinci contracte, prin încălcarea şi îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu de către preşedintele CJ Brăila, ca ordonator principal de credite.

Amintim că, anul trecut, Bunea Stancu a mai fost trimis în judecată de ANI pentru ca tot în calitate de preşedinte al CJ Brăila a semnat contracte de 25 de milioane de lei cu firma sa de construcţii.

Stancu mai este implicat şi în dosarul "mită la PSD". Pe 11 ianuarie 2012, Direcţia Naţională Anticorupţie i-a trimis în judecată pe liderul PSD Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, pe Ioan Niculae, proprietarul grupului Interagro, pe Viorel Barac, director în acelaşi grup, precum şi pe Gheorghe Teodorescu de la INSOMAR, aceştia fiind acuzaţi de finanţarea partidelor politice.

Potrivit procurorilor, în 2009 Gheorghe Bunea Stancu, în calitate de preşedinte al Organizaţiei Judeţene Brăila a PSD, şi-a folosit influenţa şi autoritatea pentru a obţine suma de un milion de euro de la Ioan Niculae, patron al SC Interagro SA, încălcând dispoziţiile legale privind finanţarea partidelor politice. Banii urmau să fie folosiţi în campania electorală prezidenţială a candidatului PSD Mircea Geoană.