Barna, după întâlnirea cu Dăncilă: Nu e nicio urgenţă decât scăparea lui Dragnea, Tăriceanu şi a altor infractori

Liderii USR au avut o întâlnirea surprinzătoare cu premierul Viorica Dăncilă şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. Tema întâlnirii cu cei doi demnitari: ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Codurilor Penale.
foto
foto (Cristian Ghinea)

Liderii USR Dan Barna, Stelian Ion, Cristian Ghinea şi Vlad Gheorghe au avut o întâlnire vineri, la Palatul Victoria, cu premierul Viorica Dăncilă şi ministrul Justiţiei Tudorel Toader pe tema ordonanţei de urgenţă privind Codurile Penale.

"Audienţa pe care am solicitat-o a avut ca scop prevenirea unei ordonanţei de urgenţă care va produce efecte grave imediat după adoptare. Această ordonanţă ar fi neconstituţională, în condiţiile în care modificările Codului Penal şi Codului de Procedură Penală sunt încă în dezbatere în Parlament. Am solicitat un moratoriu ca pe timpul celor 6 luni de preşedinţie a Consiliului UE să nu se adopte nicio OUG şi să închidă subiectul", a declarat preşedintele USR.

Juriştii grupului USR au realizat o analiză asupra modificărilor recente ale legislaţiei penale care deşi au fost declarate constituţionale de către judecătorii Curţii Constituţionale, nu sunt oportune şi vor pune în pericol siguranţa naţională.

"Am prezentat un set de 12 argumente, în discuţie am pus accent pe unele dintre acestea. Parlamentul este unica autoritate legiuitoare şi există decizii ale CCR care arată că într-o procedură parlamentară atât de avansată nu poţi veni, ca Guvern, să te suprapui pe activitatea Parlamentului cu o ordonanţă de urgenţă pe exact aceleaşi chestiuni. Noi ne aflăm în prezent pe ultima sută de metri a procedurii parlamentare şi trebuie lăsată să-şi urmeze cursul. I-am transmis doamnei premier că nu toate articolele declarate constituţionale de CCR sunt neapărat benefice pentru societate, am dat exemplul prescrierii penale în sensul în care poate fi considerată o astfel de măsură constituţională dar ea conduce la scăparea multor infractori şi dosare. De asemenea, am dat exemplul legii recursului compensatoriu care a fost considerat de CCR o lege constituţională dar care are efecte nocive pentru societate: peste 9.000 de deţinuţi au fost eliberaţi dintr-o dată fără niciun control", a transmis Stelian Ion.

USR susţine că nu există nicio urgenţă pentru a modifica legislaţia penală prin OUG, ambele coduri trebuie dezbătute în Parlament, aşa cum este normal într-un stat democratic. Uniunea Europeană şi în special Comisia de la Veneţia au recomandat României ca legile de modificare a Codului Penal şi de Procedură Penală să fie dezbătute cu specialiştii în domeniu şi întreaga societate civilă.

“În timpul discuţiei cu premierul am subliniat două aspecte, relaţia dintre guvern şi majoritatea parlamentară, şi preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Am insistat că o ordonanţă de urgenţă dată în decembrie sau ianuarie deraiază complet agenda preşedinţiei României a Consiliului UE şi am încercat să obţinem o promisiune că subiectul schimbărilor din justiţie va fi îngheţat măcar în aceste şase luni", a afirmat Cristian Ghinea.

USR a fost prezent la Palatul Victoriei pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la potenţialele consecinţe ale unui OUG având în vedere că în ultimii doi ani, PSD a luat decizii netransparente şi doar în biroul liderului de partid, şi nu au supus dezbaterilor publiceacţiunile lor.

“Le-am solicitat atât ministrului Justiţiei cât şi premierului să ţină cont de două principii foarte importante în actul de decizie, transparenţa şi dialogul cu părţile implicate. Am solicitat punctual să pună la dispoziţiei textul OUG-ului dacă este deja redactat şi am întrebat care este disponibilitatea dânşilor de a primi observaţii în cazul în care există acest text. De asemenea, i-am transmis premierului să nu dea curs unei solicitări de a da OUG din partea celor din jurul dumneaei", a conchis juristul USR Vlad Gheorghe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne