Barack Obama: Statele occidentale din NATO trebuie să susţină Polonia, România şi ţările baltice

Aflat într-o vizită oficială în Germania, preşedintele Barack Obama a solicitat statelor occidentale din NATO să susţină Polonia, România şi ţările baltice.
Barack Obama
Barack Obama (Ethan Miller/Getty Images)

Alianţa Nord-Atlantică trebuie să susţină Polonia, România şi ţările baltice, în faţa tensiunilor cu Rusia, a declarat luni preşedintele american Barack Obama, relatează AFP, citat de Hotnews.ro

"Europa a fost uneori mulţumită doar cu propria sa apărare. Fiecare membru al NATO trebuie să-şi aducă întreaga contribuţie la securitatea noastră comună, la nivelul de 2% din produsul intern brut [un obiectiv comun al ţărilor din cadrul Alianţei] şi nu este acesta cazul întotdeauna", a declarat Barack Obama.

Preşedintele SUA a solicitat ţărilor europene să îşi respecte angajamentele în ceea ce priveşte cheltuielile militare şi să nu cadă pradă "propriei satisfacţii" în acest domeniu.

Declaraţiile lui Obama vin la două luni după ce Casa Albă a anunţat creşterea de patru ori a bugetului pentru forţele armate amplasate în estul Europei, în timp ce mai multe ţări din "vechea Europa" ezită să se implice mai mult în problemele ţărilor din Est de teamă să nu irite Rusia.

Potrivit publicaţiei citate, Statele Unite acuză în mod regulat faptul că europenii membri ai NATO se bazează prea mult pe America şi evită să facă investiţiile necesare în materie de apărare comună.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe