Barack Obama îi critică pe Donald Trump şi pe bărbaţi, în general, la întâlnirea cu Les Napoleons

.
Fostul preşedinte american Barack Obama.
Fostul preşedinte american Barack Obama. (Getty Images)

Fostul preşedinte american Barack Obama l-a criticat din nou pe succesorul său Donald Trump, la o întâlnire cu liderii de afaceri din capitala Franţei, în legătură cu decizia ca Statele Unite să se retragă din Acordul pentru Climat din Paris.

În acelaşi timp, Obama a garantat că femeile pot guverna mult mai bine, în condiţiile în care “bărbaţii par să aibă unele probleme în aceste vremuri”, făcând aluzie la scandalurile privind atacuri şi hărţuiri sexuale care învăluiesc Statele Unite în ultima perioadă.

Adresându-se unui grup de lideri din comunicaţii şi media, bancheri şi personalităţi din mediul academic - grup cunoscut sub numele de Les Napoleons - Obama a declarat că regretă ceea ce a numit a fi o “absenţă temporară de la conducere a americanilor” în domeniul schimbării climatului. Fostul preşedinte a făcut referire la ameninţarea lui Trump de a retrage SUA din acordul pentru climat semnat în 2015 la Paris. Trump a afirmat că acordul subminează companiile americane şi a cerut renegocierea acordului.

Atunci când i s-a cerut să enumere calităţile necesare de a guverna în viitor, Obama a declarat că ar trebui acordată “mai multă atenţie plasării femeilor la putere, întrucât bărbaţii par să aibă unele probleme în aceste vremuri. Nu vreau să generalizez, dar femeile par să aibă o capacitate mai bună decât bărbaţii, parţial din cauza socializării lor”. Obama, un democrat de 56 de ani care şi-a încheiat mandatul la Casa Albă în luna ianuarie, a folosit această ocazie pentru a-şi promova viziunea post-prezidenţială pentru schimbare, cu scopul de a obţine suport pentru fundaţia pe care a lansat-o în luna septembrie. “Dacă ne putem adapta schimbării, atunci putem obţine un progres extraordinar. Speranţa este aceea de a nu fi orbi la probleme”, a precizat Obama.

“Speranţa este să înfrunţi problemele şi, apoi, să existe credinţa că le putem rezolva”. El a insistat că lumea este “mai sănătoasă, mai bogată şi mai puţin violentă decât în oricare moment al istoriei umane”, cu unele excepţii “care sunt ireversibile”. Dar, de asemenea, el a avertizat de pericolele prezentate de “inegalitatea adânc incorporată”. “Mergând înainte, trebuie să ne modernizăm economiile într-o manieră care este atotcuprinzătoare”, a mai afirmat fostul lider american.

Obama s-a întâlnit sâmbătă cu preşedintele francez Emmanuel Macron, pentru prima dată după ce i-a susţinut campania în alegerile prezidenţiale franceze. De asemenea, Obama a mai avut convorbiri şi cu fostul preşedinte Francois Hollande şi cu primarul Parisului, Anne Hidalgo.

“Am discutat despre marile provocări ale planetei şi, în special, despre subiectul climatului. Suntem încrezători că acordul va fi implementat”, a scris Hollande pe Twitter după întâlnire.

Fostul lider american a fost văzut ca o prezenţă majoră pentru Les Napoleons, un grup relativ necunoscut înfiinţat în 2014 şi care susţine că are 3.000 de membri. Onorariul primit de Obama nu a fost dezvăluit, dar un zvon a sugerat suma de 400.000 de dolari (336.000 euro). Aceasta a fost suma încasată de Obama după ce a susţinut un discurs la o bancă de pe Wall Street în luna septembrie.