Bank of England susţine băncile care se chinuie după Brexit

Bank of England a luat măsuri pentru a se asigura că băncile britanice pot continua să acorde credite şi că asiguratorii nu renunţă la obligaţiuni corporatiste în perioada care probabil va urma şocului produs Brexit.
Sediul din Londra al Bank of England.
Sediul din Londra al Bank of England. (wikipedia.org)

Banca centrală a precizat că va reduce capitalul pe care băncile sunt obligate să îl deţină sub formă de rezerve, eliberând o sumă suplimentară de 150 miliarde de lire sterline pentru împrumuturi.

Decizia anulează o măsură luată la începutul acestui an, când BoE începuse să sporească restricţiile impuse creditorilor deoarece economia britanică părea să se afle pe cursul unei creşteri mai mari decât se prognozase.

Guvernatorul BoE (Bank of England), Mark Carney, a declarat că evoluţia este o schimbare majoră care va ajuta economia să facă faţă loviturii date de Brexit.

“Înseamnă că trei sferturi din băncile britanice, reprezentând 90% din stocul de credite britanice, va avea imediat o flexibilitate mai mare pentru a acorda credite gospodăriilor şi firmelor britanice”, a declarat el reporterilor, fără să amintească de riscul suplimentar adus de măsură băncilor în cazul unei eventuale tulburări financiare majore.

Lira sterlină a scăzut cu peste 10% în faţa dolarului şi preţurile acţiunilor băncilor au scăzut cu o cincime după ce britanicii au votat în 23 iunie să iasă din Uniunea Europeană, lucru ce a forţat demisia lui David Cameron.

În dimineaţa zilei de marţi lira sterlină a atins cel mai scăzut nivel al său în faţa dolarului american în ultimii 31 de ani, dar şi-a recuperat o parte din valoare după anunţul BoE şi comentariile lui Carney.

Randamentul obligaţiunile guvernamentale britanice pe 20 şi 30 de ani a înregistrat pentru scurt timp noi scăderi.

Industria britanică dominantă - a serviciilor - a înregistrat cea mai lentă creştere a sa din ultimii trei ani în luna iunie, conform unui sondaj desfăşurat în mare parte înainte de referendum.

Banca Centrală a declarat că monitorizează îndeaproape disponibilitatea investitorilor de a finanţa actualul deficit de cont al Marii Britanii după rezultatul şocant al referendumului din 23 iunie.

BoE a declarat recent că riscurile pe care le-a identificat înainte de referendum încep acum să se materializeze.