Bani negri duşi cu geanta la Ministerul Dezvoltării. Martori în dosarul Gala Bute vorbesc despre "comisioane"

Afaceriştii Corin Boian şi Adrian Gardean admit că au dus 900.000 de euro la Ministerul Dezvoltării, pentru a li se debloca plăţile în cadrul unor proiecte. Erau bani politici, mergeau în politică, susţin martorii.
Elena Udrea
Elena Udrea (Epoch Times România)

Doi martori denunţători în "Gala Bute" Corin Boian şi Adrian Gardean - au declarat vineri, la instanţa supremă, că au strâns 900.000 de euro în bancnote de 500 de euro reprezentând "comision" de 10% către ministerul Elenei Udrea, pentru deblocarea plăţilor pentru mai multe domenii schiabile din Borsec, Straja şi Părâng, relatează news.ro.

Martorul Corin Boian a declarat la audierea în faţa instanţei de judecată, că, pe 6 octombrie 2011, avea 600.000 de euro într-un o geantă neagră de voiaj, bani la are Gardean a adăugat alte 300.000 de mii de euro.

„Banii erau în bancnote de 500 de euro. Am venit de la Piteşti la Gardean la biroul său din Băneasa, de la Aviaţia Utilitară. Gardean a completat suma cu 300.000 de euro în birou, tot în bancnote de 500 de euro. Am plecat amândoi spre minister. Gardean a intrat cu geanta. Eu am rămas în parcare. Am dedus, din context, că vizita la MDRT este anunţată. Gardean mi-a zis că se duce la domnul Gheorghe Nastasia (secretarul general al Ministerului Dezvoltării n.r). Nu mi-a spus în ce birou au avut loc discuţiile”, a declarat afaceristul Corin Boian, potrivit căruia a plătit această sumă pentru a i se debloca proiectul privind domeniul schiabil de la Parâng pentru care câştigase licitaţie pentru lucrările de construcţie.

Boian a mai susţinut, în faţa judecătorilor, ca după o oră, Gardean s-a întors în parcare fără geantă şi i-a spus că „totul va fi bine şi că sumele pentru lucrări vor fi deblocate”.

„Banii reprezentau comisionul de 10 la sută pe care a trebuit să-l strângem, erau bani politici, mergeau în politică”, a arătat Boian în faţa judecătorilor.

Afaceristul a mai declarat că nu ştie de la Gardean dacă banii rămâneau la Gheorghe Nastasia sau erau destinaţi altor persoane. Cert este că după ce s-au dat banii, plăţile au fost deblocate.

„În opinia mea, banii mergeau în politica PDL. Ceea ce m-a determinat să susţin asta este că, din discuţiile cu Ştefan Lungu, fostul consilier al Elenei Udrea, acesta mi-a cerut să semnez un contract de publicitate cu Evenimentul Zilei. În opinia mea, această publicaţie promova politica PDL. Am semnat, în 2012, un contract cu Evenimentul Zilei de aproximativ 400.000 de lei. Firma mea, SC Trans Euro Center nu avea nevoie de această publicitate. Am plătit o tranşă de 80.000 de lei. Nu am mai plătit pentru că nu se justifica. Din Punctul meu de vedere şi Gala Bute a fost un eveniment politic. Gardean mi-a spus că, în urma discuţiilor purtate cu ministrul Udrea, i s-a cerut ca relaţiile cu MDRT să fie realizate de către Nastasia Gheorghe”, a adăugat Boian.

La rândul său, Adrian Gardean a declarat că îşi menţine declaraţiile date la DNA:

„La acel moment, firma avea în derulare două contracte cu domeniile schiabile de la Borsec şi Cavnic. Firma făcea lucrările şi primăriile făceau plata, dar banii veneau cu întârziere. Fiecare primărie avea un contract cu Ministerul Dezvoltării. Puteau plăti numai dacă primeau bani de la centru. Erau întârzieri de 6 luni la plată. Ştiam că Ştefan Lungu lucrează la MDRT şi i-am cerut să se intereseze de ce întârzie plăţile. După două săptămâni m-am întâlnit cu el în biroul din Băneasa. Mi-a spus că există cutumă la Ministerul Dezvoltării să se plătească 10 la sută din valoarea contractelor pentru deblocarea banilor. Comisionul era pentru campania electorală. Am convenit cu el să plătesc 10 la sută din sumele ce vor fi decontate pentru cele două contracte ale Termogaz. Nu au mai fost de faţă martori la respectiva discuţie”, a arătat Gardean.

Gardean a mai precizat că, în 2010, s-a întâlnit cu secretarul general din minister Gheorghe Nastasia şi cu Ştefan Lungu la Borsec. „Lungu mi-a zis că Udrea şi Nastasia ştiau de plata comisioanelor şi că banii se duc în campania electorală a PDL”, a continuat martorul.

Reamintim că în dosarul "Gala Bute" au fost trimişi în judecată, pentru fapte de corupţie, fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului Elena Udrea, fostul ministru al Economiei Ion Ariton, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, fostul director al Companiei Naţionale de Investiţii Ana Maria Topoliceanu, fostul asistent personal al Elenei Udrea, Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea, Ştefan Lungu, fostul secretar general în MDRT, Gheorghe Nastasia şi omul de afaceri Dragoş Botoroaga.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne