Bangladesh: Zeci de morţi după un incendiu puternic în capitala Dhaka

Pompierii luptă cu flăcările în Dhaka, Bangladesh, 20 februarie 2019
Pompierii luptă cu flăcările în Dhaka, Bangladesh, 20 februarie 2019 (Screenshot)

Un incendiu puternic a izbucnit miercuri noapte într-o clădire de apartamente din capitala Bangladeshului, Dhaka, provocând moartea şi rănirea a zeci de persoane, potrivit Deutsche Welle.

Aparent, clădirea era folosită şi ca depozit de substanţe chimice, iar incendiul s-a extins şi la câteva clădiri din apropiere.

Joi dimineaţă, oficiali ai departamentului local de pompieri au declarat că cel puţin 78 de persoane au murit în incendiu, adăugând că numărul victimelor probabil va creşte.

Peste 40 de persoane sunt tratate pentru arsuri, a declarat un oficial al poliţiei din Dhaka pentru agenţia de ştiri DPA.

Incendiul a izbucnit miercuri în jurul orei locale 10:40 p.m. în zona Chawkbazar din Dhaka, într-o parte veche a oraşului unde străzile sunt foarte înguste şi multe clădiri rezidenţiale sunt despărţite doar de cinci centimetri.

Imagini televizate de la locul tragediei au arătat cum principala poartă a unei clădiri era blocată, rezidenţii nereuşind să scape de flăcări. Unii martori au afirmat că persoane invitate la o nuntă într-un centru comunitar din apropiere au fost afectate de incendiu, mulţi dintre participanţi fiind răniţi.

Mainul Khan, un jurnalist din Dhaka, a declarat că se presupune că incendiul ar fi izbucnit în urma exploziei unui automobil pe gaz. Flăcările s-au răspândit la o clădire cu apartamente care era folosită şi ca depozit de substanţe chimice. De asemenea, este posibil ca şi celelalte clădiri rezidenţiale cuprinse de incendiu să fi fost utilizate ca locuri de depozitare a materialelor plastice şi chimice, a adăugat Khan.

Peste 200 de pompieri au fost chemaţi să stingă incendiul, care a fost adus în mare parte sub control după peste 9 ore de eforturi intense.

Incendiul este similar cu un incident care a avut loc în 2010 la o clădire din Dhaka, când au murit peste 120 de persoane. În urma respectivului incendiu, autorităţile oraşului au lansat o campanie împotriva depozitelor de substanţe chimice amplasate în zonele rezidenţiale, însă demersul a scăzut în intensitate în ultimii ani.