Bancnotă americană extrem de rară, scoasă la licitaţie: estimată la 3 milioane dolari

Aversul Certificatului de Argint de 1.000 de dolari din anul 1891
Aversul Certificatului de Argint de 1.000 de dolari din anul 1891 (Stack’s Bowers Galleries)

O bancnotă americană extrem de rară – aproape un “unicorn” datorită rarităţii sale - de la sfârşitul secolului al XIX-lea, va fi vândută la licitaţie anul viitor, estimându-se că va ajunge la suma de 3 milioane de dolari.

"Silver Certificate" de 1.000 de dolari din 1891 este singurul ban de acest tip care se crede că există în mâini private, potrivit declaraţiilor casei de licitaţie Stack's Bowers Galleries. Cunoscut sub numele de “banul Marcy”, bancnota prezintă portretul fostului guvernator din New York, William L. Marcy, care a fost senator şi secretar de război în timpul mandatului preşedintelui James Knox Polk.

Stack's Bowers Galleries semnalează că “banul Marcy” este uneori considerat "unicornul" banilor americani graţie designului său unic. Bancnota, care înainte de vânzare are o valoare estimată de la 2 până la 3 milioane de dolari, este oferită pentru prima dată într-o licitaţie.

Aceasta va fi licitată la Whitman Spring Expo, în Baltimore (SUA), între 28 februarie şi 3 martie 2019.

Reversul notei
Reversul notei (Stack’s Bowers Galleries)

O altă bancnotă de 1.000 de dolari din anul 1890, extrem de rară, a fost vândută recent la licitaţie, pentru suma de circa 2 milioane de dolari, potrivit Fox News.

“Grand Watermelon”
“Grand Watermelon” (Stack’s Bowers Galleries)

A fost denumită colocvial “Grand Watermelon” din cauza zerourilor mari verzi. Pe reversul bancnotei apare generalul George Meade, comandantul forţelor Uniunii de la Bătălia de la Gettysburg (Union forces at the Battle of Gettysburg).