Băncile pun ipoteci riscante în cârca agenţiilor Fannie & Freddie

Freddie Mac raporteaza o cadere a ratelor ipotecare catre niveluri record, in timp ce statisticile pentru refinantari sunt la un maxim istoric
Freddie Mac raporteaza o cadere a ratelor ipotecare catre niveluri record, in timp ce statisticile pentru refinantari sunt la un maxim istoric (Paul J. Richards / Getty Images)

Câteva uragane ar putea face contribuabilii americani să suporte miliarde de dolari în ipoteci fără valoare pe locuinţele din zonele predispuse la dezastre naturale, în timp ce băncile care au subscris iniţial aceste ipoteci ies din combinaţie pe tăcute.

Într-un scenariu care poate părea familiar pentru cititorii care îşi amintesc de criza financiară din 2008, noi analize au descoperit că agenţiile americane Fannie Mae şi Freddie Mac au cumpărat ipoteci pentru locuinţe din zone predispuse la dezastre şi le-au ambalat, fără a impune o taxă care să reflecte riscurile de catastrofă pe termen lung.

The New York Times raportează că noile constatări „sunt asemănătoare crizei subprime din 2008, când scăderi neaşteptate ale valorilor caselor au declanşat recesiunea”. Singura diferenţă este că, de această dată, împrumuturile vor avea o şansă de 0% de revenire, deoarece locuinţele ar putea fi distruse.

"Problema pe care au descoperit-o este probabil să crească în dimensiune şi este clar importantă, pentru că va plăti contribuabilul", a spus Susan Wachter, care predă finanţe şi imobiliare la Wharton School de la Universitatea din Pennsylvania.

Expunerea pieţei ipotecare la inundaţii "poate fi la fel de importantă ca şi pierderile cauzate de criza subprime", a spus Wachter, referindu-se la criza bulei imobiliare din 2008, care a devastat sistemul financiar global. Criza Lehman a fost generată de corupţia din cadrul sistemului financiar şi de băncile care ajunseseră să vândă pachete de ipoteci care beneficiau de rating AAA, deşi erau riscante.

Toate semnele sugerează că băncile fac acest lucru în mod deliberat, fiind conştiente de riscuri.

Rezultatele analizei sugerează că băncile şi alţi creditori sunt conştienţi de această ameninţare, a adăugat ea. „Ei văd că vine”, a spus Wachter. „Şi iau măsuri pentru a minimiza riscul financiar”.

Autorul studiului a spus că băncile încă subscriu până la 100 de miliarde USD în credite ipotecare pentru locuinţe din zone predispuse la dezastre: „nu vorbim despre un număr mic”. "Vorbim despre o pierdere care va fi suportată de contribuabilii SUA", a declarat Amine Ouazad, profesor de economie aplicată la HEC Montreal şi unul dintre autorii lucrării, citat de Zerohedge.

Ouazad, împreună cu coautorul studiului, Matthew Kahn, profesor la Universitatea Johns Hopkins, a examinat comportamentul creditorilor ipotecari în zonele lovite de uragane între 2004 şi 2012, fiecare dintre furtuni provocând daune de cel puţin 1 miliard USD. Ei au descoperit că, după fiecare dintre uraganele studiate, creditorii au crescut cu aproape 10 la sută ponderea creditelor ipotecare pe care le-au vândut către Fannie Mae şi Freddie Mac, agenţii sponsorizate de guvern, ale căror datorii sunt susţinute de contribuabili.

Studiul a constatat că şansele unei incapacităţi de plată urcă de la 3,4% la 5% la creditele ipotecare subscrise în primii ani după un uragan major. Se aşteaptă ca aceste cifre să crească, întrucât catastrofele naturale devastează frecvent cartiere întregi.

Prin acordul de a cumpăra credite ipotecare pentru locuinţe din zonele afectate de dezastre naturale, fără a avea în vedere aceste riscuri pe termen lung, guvernul federal, prin Fannie Mae şi Freddie Mac, oferă „o subvenţie implicită”, a afirmat un alt profesor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie