Băncile italiene: o situaţie care stă să crape

(Captură Foto)

Imediat după alegerea lui Donald Trump, acţiunile băncilor au crescut aproape peste tot în jurul lumii - dovadă a încrederii pieţei faţă de capacităţile magnatului american de a repara economia SUA.

Însă există un loc unde acest fenomen a fost absent, iar acesta este Italia.

Singura bancă italiană ale cărei acţiuni au crescut în ultima lună este Monte dei Paschi di Siena, dar acestea au ajuns de la aproape zero la 0.24 de euro.

În ultima săptămână, acţiunile celei mai mari bănci italiene, Unicredit, s-au prăbuşit cu 15% , în mod similar cu cele ale Băncii Populare şi UBI. Cea de-a doua bancă a Italiei, Intesa Sanpaolo, a reuşit ceva mai bine, acţiunile ei scăzând cu numai 10%.

Pierderile recente înregistrate de sectorul bancar nu sunt singulare anul acesta - care s-a dovedit jalnic pentru industria financiară italiană.

Cele mai performante acţiuni s-au dovedit cele ale băncii Mediobanca, care au scăzut numai cu 24% în 2016. Dezastruos? Comparativ cu cele ale băncii Unicredit care au căzut cu 60%, ale UBI 65%, ale Banco Popolare 80%, sau ale Monte dei Paschi care s-au prăbuşit cu 85%, Mediobanca surprinzător de bine.

Mai prost pentru Italia este că nu numai acţiunile dau semne majore de crah. Default swapurile pe 5 ani de la Unicredit au sărit la 221.2 puncte vineri, ceea ce înseamnă că acum costă 221.200 de euro pentru a asigura împotriva incapacităţii de plată pe cinci ani un credit Unicredit.

Toate aceste statistici arată că situaţia curentă a finanţelor italiene este sumbră. Avem de a face cu o criză bancară, una a împrumuturilor şi una politică, ce par să se matureze în acelaşi timp.

Economia italiană se află în regresie din momentul în care a adoptat moneda euro, acum 17 ani. Din 2007 PIB-ul s-a redus cu nu mai puţin de 10%. Pentru a agrava situaţia, datoria publică a crescut, ajungând astăzi la 135% din PIB, cel mai mare nivel din zona euro (exceptând bineînţeles Grecia).

Peste toate acestea, randamentul obligaţiunilor pe 10 ani creşte şi el, ajungând vineri la 2.09% - într-o lume unde majoritatea ratelor sunt negative.

Investitorii par să fie îngrijoraţi de două lucruri - probabilitatea crescută a înfrângerii guvernului la referendumul asupra reformelor constituţionale, care se apropie, şi criza bancară a Italiei, care este iminentă.

Soluţia guvernului Renzi pentru criza este de a crea două bănci complet lipsite de transparenţă şi capitalizate insuficient - Atlante I şi Atlante II - care par să aibă rolul de a extrage crema datoriilor toxice ale băncilor de pe umerii acestora.

Una dintre probleme - poate nu cea mai mare - este că Atlante I şi II nu au suficiente fonduri nici măcar pentru a stabiliza bănci regionale - ca să nu mai vorbim de Monte dei Paschi sau Uncredit, care au credite neperformante de zeci de miliarde de euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie