Băncile greceşti rămân închise, iar limita retragerilor de numerar va fi redusă

Greci sărbătorind votul anti-austeritate acordat la referendum în Thessaloniki 5 iulie 2015
Greci sărbătorind votul anti-austeritate acordat la referendum în Thessaloniki 5 iulie 2015 (SAKIS MITROLIDIS/AFP/Getty Images)

Grecia a sărbătorit noaptea trecută după ce naţiunea a votat masiv "NU" - sau "OXY" - la referendumul care viza acceptarea condiţiilor impuse de creditorii internaţionali în schimbul unor împrumuturi suplimentare necesare ieşirii ţării din criză.

Cetăţenii au respins cererile creditorilor europeni ai Greciei, iar acum ţara nu are suficienţi bani pentru a-şi plăti datoriile.

Nu mai puţin de 60% dintre cei care au votat la referendum au sprijinit propunerea Guvernului de a respinge acordul negociat cu creditorii, iar mii de oameni s-au strâns în Piaţa Syntagma, centrul vieţii politice din Grecia, pentru a sărbători victoria.

Cu toate acestea, grecii s-ar putea să fie mai puţin fericiţi astăzi (luni, 6 iulie) pentru că, cel mai probabil, Grecia va ţine băncile închise şi va reduce limita retragerilor de numerar.

După ce a anunţat acum o săptămână ştirea-şoc privind organizarea controversatului referendum, Guvernul Greciei a transmis că băncile vor rămâne închise până după vot, iar retragerile de numerar vor fi limitate pentru a împiedica populaţia să lase băncile fără bani.

Anunţul a adus cozi lungi, pensionari plângând pe străzi şi la panica oamenilor că îşi vor pierde economiile de-o viaţă în cazul în care Grecia va ieşi din zona euro şi se va întoarce la moneda veche, drahma.

La 3 iulie, şeful Uniunii Băncilor Greceşti a admis că bancomatele din Grecia vor rămâne fără bani până luni în cazul în care Europa nu intervine cu noi împrumuturi.

Cu o zi înainte, presa titra că băncile greceşti au ajuns la ultimii 500 de milioane de euro. Potrivit surselor apropiate de ministerul grec de Finanţe va mai dura ceva până când Guvernul Greciei va da drumul din nou la robinetele bancomatelor şi uşile băncilor, în contextul în care de luni încep negocierile de la zero.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie