Băncile centrale ale Rusiei şi Indiei ar putea folosi monedele naţionale în tranzacţii

(photos.com)

Banca Rusiei şi Banca Naţională a Indiei au căzut de acord să pună bazele unui grup de lucru, în scopul conceperii unor modalităţi de utilizare a valutelor naţionale în efectuarea plăţilor bilaterale, a afirmat miercuri reglementatorul bancar al Rusiei.

Grupul de lucru, care poate include reprezentanţi ai băncilor, precum şi miniştri şi agenţii din ambele ţări, se va afla sub controlul băncilor centrale ale Rusiei şi Indiei.

Decizia a fost anunţată la întrunirea unui grup însărcinat cu monitorizarea problemelor bancare şi financiare, din cadrul comisiei ruso-indiene de cooperare comercială şi economică, ştiinţifică, tehnică şi culturală.

Ministerul rus de Finanţe lucrează în prezent la adoptarea tranzacţiilor în ruble în cazul anumitor tipuri de exporturi, în contextul sancţiunilor impuse Rusiei de către Occident din cauza poziţiei statului rus faţă de Ucraina.

La începutul lunii iunie, ministrul rus de finanţe Anton Siluanov a afirmat că băncile centrale ale Rusiei şi Chinei ar putea cădea de acord în privinţa adoptării monedelor naţionale corespunzătoare în tranzacţiile efectuate în cazul exporturilor. Deşi numeroşi parteneri ai Rusiei folosesc deja rubla în activităţile comerciale cu statul rus, majoritatea contractelor de export sunt încă stabilite în dolari americani.

Sergei Ivanov, şeful personalului de la Kremlin, a declarat la începutul lunii iulie că iniţiativa Rusiei şi Chinei de a adopta tranzacţiile în ruble, respectiv, în yuani, este realistă, însă, nu poate fi aplicată dintr-o dată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie