Bănci franceze închid conturi ale extremei drepte. Marine Le Pen protestează

Marine Le Pen.
Marine Le Pen. (Lionel Bonaventure/AFP/Getty Images)

Lidera extremei drepte franceze Marine Le Pen a acuzat miercuri două bănci de lansarea unei aşa-zise “fatwa bancare” pentru a reduce la tăcere Frontul Naţional, închizând conturile bancare ale fostei candidate prezidenţiale şi ale partidului său.

Cele două bănci au declarat că au acţionat potrivit dispoziţiilor legale, dar au refuzat să ofere explicaţii complete.

Le Pen, care a fost înfrântă în acest an în alegerile prezidenţiale şi parlamentare, a acuzat băncile franceze că sunt părtinitoare din punct de vedere politic pentru că nu au acordat credite campaniei sale.

“Aceasta este o încercare de a sufoca un partid al opoziţiei şi niciun democrat nu ar trebui să accepte situaţia”, a afirmat Le Pen la o conferinţă de presă, cerându-i preşedintelui francez Emmanuel Macron şi altor partide politice să susţină Frontul Naţional.

Le Pen a mai afirmat că Frontul va depune o plângere împotriva Societe Generale şi filialei sale, Credit du Nord. De asemenea, ea intenţionează să depună o plângere împotriva HSBC pentru închiderea unui cont personal bancar.

Frontul Naţional a declarat că Societe Generale i-a închis conturile la începutul acestei luni, iar atunci când banca centrală a ordonat filialei Credit du Nord să administreze un cont al acestui partid, banca a refuzat să proceseze plăţile.

Societe Generale a respins acuzaţiile. “Deciziile de a deschide sau închide un cont bancar depind pur şi simplu de bănci ... fără a se lua în calcul orice considerent politic”, a precizat creditorul într-o declaraţie.

Banca a adăugat că filiala Credit du Nord a oferit unui reprezentant al Frontului Naţional Francez serviciile bancare cerute de lege, dar nu a oferit alte detalii.

HSBC a precizat că s-a conformat tuturor reglementărilor, adăugând că nu poate discuta relaţiile cu clienţii săi.

În Franţa, băncilor le este permis să închidă conturi cu o înştiinţare prealabilă fără să a face cunoscut motivul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe