Bancher turc condamnat la 32 luni de închisoare într-un caz privind sancţiunile anti-Iran

Bancherul turc Mehmet Hakan Atilla
Bancherul turc Mehmet Hakan Atilla (Captură Imagine)

Un judecător american l-a condamnat pe un director de bancă turc la 32 de luni de închisoare după ce a fost găsit vinovat de nerespectarea sancţiunilor impuse Iranului, într-un caz care a afectat relaţiile dintre Washington şi Ankara.

Mehmet Hakan Atilla, bancher la banca controlată de statul turc Halkbank, a fost condamnat miercuri de judecătorul districtual Richard Berman din Manhattan, New York City, conform RFE/RL.

Procurorii au urmărit o condamnare de aproximativ 20 de ani pentru Atilla.

Unul dintre avocaţii lui Atilla, Victor Rocco, a declarat că sentinţa de 32 luni de închisoare este “corectă”, însă a adăugat că clientul său va face apel.

Ministerul turc de Externe a declarat că sentinţa împotriva lui Atilla nu este legitimă sau credibilă din cauza a ceea ce el a precizat a fi dovezi false şi declaraţii inventate de susţinătorii clericului Fethullah Gulen, care locuieşte în SUA şi pe care Ankara îl acuză de orchestrarea unei lovituri de stat eşuate în Turcia în 2016.

Atilla a fost găsit vinovat în 3 ianuarie de conspirare pentru încălcarea legilor privind sancţiunile aplicate de SUA împotriva Iranului. Procesul a durat patru săptămâni şi acuzatul a depus mărturie în apărarea sa.

Procurorii americani l-au acuzat pe Atilla, în vârstă de 47 de ani, că a lucrat cu un comerciant de aur turco-iranian în perioada 2010-2015 pentru a ajuta Iranul să evite sancţiunile americane prin mascarea vânzărilor sale de petrol sub formă de tranzacţii false cu aur, alimente şi ajutoare.

Guvernul turc nu a comentat imediat sentinţa împotriva lui Atilla.

Nouă inculpaţi au fost acuzaţi în acest caz, însă majoritatea lor locuiesc în Turcia şi se află în libertate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe