Banca Mondială: În Moldova există oportunităţi pentru optimizarea cheltuielilor publice

Alex Kremer susţine că R. Moldova cheltuie prea mult pe serviciile sociale având rezultate modeste. Autorităţile trebuie să gestioneze mai eficient banul public. În prezent se întreţine o reţea de şcoli proiectată încă pe timpul sovietic.
Alex Kremer, Banca Mondială
Alex Kremer, Banca Mondială (www.worldbank.org)

Directorul de ţară al Băncii Mondiale, Alex Kremer constată că deseori managerii instituţiilor publice din Republica Moldova se plâng de lipsa banilor, însă problema ar fi mai degrabă în proasta gestionare a bugetelor pe care le au. Astfel, reprezentantul instituţiei internaţionale s-a arătat uimit, de numărul mare al spitalelor din Moldova şi cheltuielile din domeniu, care nu se soldează însă şi cu o stare de sănătate de invidiat, a populaţiei.

„În Republica Moldova există foarte multe oportunităţi pentru optimizarea cheltuielilor publice. După reluarea finanţării externe, guvernul are timp şi oportunitatea să ajusteze cheltuielile, să vadă în ce domenii investiţiile sunt mai puţin productive. Republica Moldova, din punctul nostru de vedere, este o ţară care cheltuie prea mult, mai ales pe servicii sociale, însă fără mare productivitate. Nu cred că un stat cu o populaţie de aproape 3 milioane de oameni trebuie să întreţină peste 70 de spitale sau o reţea de şcoli proiectată pe timpul sovietic, când numărul populaţiei era cu 20 la sută mai mare”, menţionează Alex Kremer potrivit Radio Europa Liberă.

În opinia funcţionarului, măsurile adoptate de autorităţile moldovene, care au permis reluarea ajutoarelor externe, încă trebuie realizate, iar efectele se vor vedea pe viitor, în anumite condiţii, cea mai esenţială fiind gestionarea mai eficientă a banul public. „Există şi scutiri de taxă ineficiente cum sunt magazinele Duty Free la intrarea în ţară. Deci, vorbim de domenii asupra cărora guvernul de la Chişinău se poate concentra şi Banca Mondială va discuta în timpul apropiat subiectul.”

Menţionăm că Banca Mondială s-a numărat printre primii parteneri ai R. Moldova, care, în 2015, au întrerupt finanţarea, din cauza furtului din sistemul bancar. Atunci, Alex Kremer, reprezentantul instituţiei internaţionale care lipsise guvernul de 45 de milioane de dolari promişi pentru diverse proiecte de dezvoltare, declara că „ar fi ilogic şi iresponsabil ca Banca Mondială să transfere în bugetul Moldovei banii acţionarilor săi prin uşa din faţă, în timp ce există riscuri ca sume şi mai mari de bani publici să fie pierdute prin uşa din spate, din cauza fraudelor şi corupţiei din sectorul bancar”.

La finele anului 2016, după ce a fost semnat acordul cu FMI, Banca Mondială a decis reluarea finanţării, care a fost condiţionată inclusiv de un pachet de legi menite să împiedice pe viitor repetarea fraudei financiare de tipul celei din 2014.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe