Banca lui Dinu Patriciu din Georgia se dezvoltă spectaculos

Dinu Patriciu la Parchetul General pentru audieri
Dinu Patriciu la Parchetul General pentru audieri (Epoch Times România)

Liberty Bank, banca deţinută Dinu Patriciu în Georgia a urcat pe locul al treilea în topul băncilor georgiene în funcţie de active, conform ultimului raport financiar al băncii, informează Capital.ro

Liberty Bank avea la 31 decembrie 2013 active totale în valoare de 745,6 milioane de dolari, activele băncii crescând cu peste 365% de la preluarea băncii de către miliardarul român.

Dinu Patriciu a preluat 91,218% din acţiunile băncii în septembrie 2009 prin intermediul vehiculului de investiţii Liberty Capital LLC, deţinut în totalitate de joint venture-ul Liberty Investments Holding BV, înregistrat în Olanda, avându-i ca acţionari pe Dinu Patriciu şi fostul premier georgian Lado Gurgenidze. La vremea respectivă, Liberty Bank se numea Banca Poporului din Georgia, şi era pe locul al şaptelea în topul băncilor din ţară.

Patriciu a cumpărat banca pe mai nimic

Conform Bloomberg, banca georgiană ar fi fost cumpărată la un preţ cu peste 80% sub preţul mediu de tranzacţionare din acea perioadă. Capitalizarea băncii georgiene în 2009 era de circa 95 milioane de dolari, iar Dinu Patriciu ar fi preluat-o pentru numai 15 milioane de dolari, deşi capitalizarea pachetului cumpărat de el era de 87,5 milioane dolari.

Patriciu l-a numit preşedinte al Liberty Bank pe Lado Gurgenidze, fost premier al Georgiei în perioada noiembrie 2007 – noiembrie 2008 şi unul dintre cei mai experimentaţi bancheri din ţara fostă membră URSS.