Banca Centrală Europeană anunţă că a fost şantajată de hackerii care i-au spart baza de date

Banca Centrală Europeană
Banca Centrală Europeană (Hannelore Foerster / Getty Images)

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat, joi, că adresele de e-mail şi alte informaţii de contact au fost furate din baza de date a site-ului său public, adăugând că sistemele interne sau informaţiile sensibile legate de piaţă nu au fost compromise.

Intruziunea cibernetică a implicat o bază de date utilizată la site-ul care colectează înregistrările la conferinţele BCE şi la alte evenimente, a comunicat banca centrală din Frankfurt a celor 18 naţiuni care utilizează moneda euro.

Chiar dacă majoritatea informaţiilor din baza de date erau codate, adresele de e-mail şi informaţiile de contact ale persoanelor înregistrate au fost furate, a anunţat banca.

Aproximativ 20.000 de adrese de e-mail au fost compromise, cât şi un număr mai mic de numere de telefon şi adrese fizice.

BCE a descoperit furtul când a primit un mesaj anonim, luni noapte, prin care se cerea o recompensă în schimbul informaţiilor furate.

Banca a informat poliţia germană şi a lansat o investigaţie, dar nu ar putea să spună când ar fi avut loc furtul sau cât de mulţi bani au cerut hackerii.

Baza de date atacată este separată fizic de sistemele interne ale BCE, potrivit băncii. Acum, oficialii BCE au început contactarea persoanelor ale căror informaţii au fost compromise.

Experţii de securitate ai sistemului de date al Băncii au ”abordat vulnerabilitatea” şi toate parolele sistemului au fost schimbate ca măsură de precauţie, a adăugat BCE.

Atacul cibernetic survine cu mai puţin de patru luni înainte ca BCE să adopte noua poziţie de supervizor bancar al zonei euro, o sarcină care va implica administrarea şi mai multor date sensibile decât până acum. Intruziunea în sistemul cibernetic reprezintă primul caz în care hackerii au reuşit să acceseze datele confidenţiale ale băncii centrale.

”Organizaţiile financiare mari precum BCE atrag în mod inevitabil persoane care vor încerca să se infiltreze cibernetic”, a declarat Sean Sullivan, un consilier în securitate al F-Security din Helsinki.

”Dacă reuşeşti să extragi informaţii relevante pentru piaţă vei avea nişte bunuri foarte valoroase pe care le-ai putea vinde unor entităţi private sau unor state.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie