Banca Centrală a Turciei va lua măsuri împotriva inflaţiei record

Banca Centrală a Turciei a promis că va lua măsuri după ce rata anuală a inflaţiei a atins cel mai înalt nivel din 2013. Lira depreciată a făcut ca preţurile de consum să crească rapid în ultima perioadă şi s-ar putea ca efectele cele mai negative să nu fi trecut încă.
Bancnote de 100, 50 si 20 lire turceşti
Bancnote de 100, 50 si 20 lire turceşti (Getty Images)

Datele oficiale ale Turciei au arătat luni că rata anuală a inflaţiei a ajuns la 17,9% în luna august.

Inflaţia se află acum la cel mai înalt nivel din septembrie 2003, anul când preşedintele Recep Tayyip Erdogan a preluat puterea pentru prima dată ca prim ministru, potrivit Deutsche Welle.

Diverse agenţii de rating şi analişti au cerut de mult timp Băncii Centrale a Turciei să crească ratele dobânzii, dar în luna iulie instituţia le-a menţinut la 17,75% în ciuda tuturor avertismentelor.

Pe când băncile centrale încearcă, de obicei, să atenueze creşterea bruscă a preţurilor de consum cu majorarea ratelor dobânzilor, Erdogan - acum preşedintele Turciei - s-a opus acestei măsuri şi a afirmat că aceasta ar putea duce la o inflaţie şi mai mare.

Dar luni, Banca Centrală a precizat că recentele evoluţii în ceea ce priveşte perspectiva inflaţiei au indicat riscuri semnificative pentru stabilitatea preţurilor, promiţând că va lua măsuri.

“Poziţia noastră monetară va fi ajustată în cadrul întâlnirii din septembrie a Comisiei pentru Politică Monetară pe baza celor mai recente evoluţii”, a susţinut instituţia, făcând referire la întâlnirea din 13 septembrie.

De asemenea tot luni, Erdogan a denunţat dolarul ca fiind un obstacol în comerţul global. “Propunem să efectuăm tranzacţii în propria noastră monedă şi nu în dolarul american”, a declarat el la un summit în Kârgâzstan.

Rusia, care se chinuie să facă faţă sancţiunilor occidentale, a încercat la rândul ei în ultimele săptămâni să înlocuiască dolarul în acordurile sale comerciale internaţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie