Banca Centrală a Turciei ia măsuri pentru a stopa căderea liberă a lirei

Lira turcească
Lira turcească (YASIN AKGUL / AFP - Getty Images)

Banca Centrală a Turciei a declarat că este pregătită să ia “toate măsurile necesare” pentru a asigura stabilitatea financiară a ţării după căderile înregistrate de moneda naţională.

Într-o declaraţie publicată luni, Banca Centrală a promis să furnizeze "toată lichiditatea de care au nevoie băncile", potrivit RFE/RL.

Anunţul a fost făcut la o zi după ce ministrul Finanţelor Berat Albayrak a afirmat că guvernul a pregătit un plan de acţiune pentru a reduce temerile de pe piaţă.

Pe fondul temerilor că Turcia ar putea cădea într-o criză economică, lira turcească a atins niveluri scăzute record faţă de dolar, iar pieţele bursiere din Asia au înregistrat pierderi luni.

Stocurile europene, euro şi monedele de pe pieţele emergente, precum rubla rusească, au înregistrat de asemenea pierderi.

Deteriorarea relaţiilor cu Statele Unite a accelerat prăbuşirea lirei turceşti, care a căzut cu aproximativ 45% în acest an.

La 10 august, preşedintele american Donald Trump a declarat că a aprobat dublarea tarifelor la oţelul şi aluminiul turcesc, provocând tulburări pe piaţă.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat luni că Statele Unite încearcă să înjunghie Turcia "în spate".

Cei doi membri ai NATO se confruntă cu o serie de probleme, inclusiv planul Turciei de a cumpăra sistemul de apărare antirachetă rusesc S-400.

Cel mai recent, Trump a cerut Ankarei să îl elibereze pe Andrew Brunson, un pastor american acuzat de Turcia de terorism - ce este judecat pentru „comitere de crime în numele unor grupuri teroriste fără a fi membru al acestora”, o referire la separatiştii kurzi şi la un grup condus de clericul Fethullah Gulen pe care preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan îl acuză de orchestrarea unui puci eşuat împotriva sa în 2016. Gulen, care locuieşte în autoexil în SUA, a negat acuzaţiile. La fel şi pastorul american.

Brunson, care ar putea fi închis timp de până la 35 de ani, a fost transferat în arest la domiciliu în 25 iulie, în timp ce procesul său continuă. La 26 iulie, Trump a ameninţat că va impune „sancţiuni dure” împotriva Ankarei dacă guvernul turc nu îi permite imediat lui Brunson să plece din Turcia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie