Ban Ki-moon face apel la dialog pentru încetarea violenţelor din Nepal

Poliţiştii nepalezi folosesc gaze lacrimogene asupra manifestanţilor în timpul unor proteste în Birgunj, Nepal, 31 august 2015.
Poliţiştii nepalezi folosesc gaze lacrimogene asupra manifestanţilor în timpul unor proteste în Birgunj, Nepal, 31 august 2015. (Captură Foto)

ONU a făcut apel la încetarea violenţelor din Nepal, după o serie de ciocniri mortale între poliţişti şi manifestanţii care protestau împotriva unei noi Constituţii propuse.

Stephane Dujarric, purtător de cuvânt pentru secretarul general al ONU Ban Ki-moon, a susţinut într-o declaraţie publicată joi că şeful ONU este îngrijorat în legătură cu violenţele din săptămânile recente şi de pierderile de vieţi omeneşti din Nepal.

Ban a subliniat că această criză continuă din Nepal ar trebui rezolvată doar prin dialog, a susţinut Dujarric. “El [Ban] a cerut tuturor să se abţină de la folosirea forţei, să denunţe violenţa în toate formele ei şi să se implice în dialog.”

Potrivit noii Constituţii, Nepalul ar urma să devină un stat federal alcătuit din şapte provincii.

O serie de proteste au zguduit unele regiuni ale Nepalului, semnalând că proiectul de Constituţie nu va linişti temerile numeroaselor grupuri marginalizate din ţară. Ciocnirile dintre poliţie şi manifestanţii care se opun noii Constituţii s-au soldat cu aproximativ 20 de morţi pe cuprinsul Nepalului în ultimele zile.

Administraţiile locale din Nepal au impus deja o stare de urgenţă pe timpul nopţii în câteva districte pentru a preveni organizarea de demonstraţii stradale.

La începutul lunii iunie, principalele partide rivale din Nepal au ajuns la un acord istoric pentru a pune capăt unui impas de ani de zile asupra adoptării unei noi Constituţii naţionale. Patru partide – două de guvernământ şi două din opoziţie – au semnat acest acord istoric care prevede, de asemenea, rezolvarea problemei federalismului, principalul subiect de dispută în rândul formaţiunilor politice.

Partidele regionale au încercat demult să obţină crearea unor noi provincii, iniţiativă care va favoriza comunităţile marginalizate din punct de vedere istoric. Alte partide văd propunerea ca o ameninţare la adresa unităţii naţionale.

Experţii susţin că acordul lasă problema graniţelor provinciale nerezolvată, ceea ce ar putea duce la apariţia unor noi probleme în viitor.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe