Bambusul necesar urşilor panda este ameninţat de schimbările climatice

Unul dintre cei 275 de urşi Panda sălbatici, Qinling, China
Unul dintre cei 275 de urşi Panda sălbatici, Qinling, China (Yange Yong)

Previziunile detaliate ale schimbărilor climatice arată că vor fi grav afectate cele trei specii comune de bambus din pădurile nord-vestice ale Chinei, pe care se bazează urşii panda.

Cercetătorii au analizat plantele din Munţii Qinling, care găzduiesc aproximativ 17 la sută din populaţia de urşi panda sălbatici.

Bambusul are un ciclu de reproducere neobişnuit, de exemplu speciile studiate înfloresc doar o dată la fiecare 30 - 35 de ani, ceea ce le face vulnerabile la schimbări.

"Înţelegerea impactului schimbărilor climatice reprezintă o modalitate importantă pentru ştiinţă de a ajuta la luarea deciziilor optime", a declarat co-autorul studiului Jianguo Liu, de la Universitatea de Stat din Michigan, într-un comunicat de presă.

"Analiza impactului climei asupra bambusului ne poate ajuta să ne pregătim pentru provocările cu care se vor confrunta urşii panda în viitor."

Cercetătorii au folosit diverşi factori, inclusiv datele istorice privind ploaia şi gamele de temperatură, pentru a produce modele ce ar putea ajuta la planificarea protejării regiunilor în care bambusul are şanse mai bune de supravieţuire şi a domeniilor care ar putea acţiona drept coridoare pentru urşii panda în scopul părăsirii habitatului afectat.

"Vom avea nevoie de acţiuni proactive pentru a proteja habitatele actuale ale urşilor panda gigant" a concluzionat co-autorul studiului Mao-Ning Tuanmu de la Universitatea Yale în comunicatul de presă. "Avem nevoie de timp pentru a analiza zonele ce ar putea deveni habitatul potrivit pentru panda în viitor şi trebuie să ne gândim acum la menţinerea legăturii între zonele cu un habitat potrivit pentru panda şi cele cu un habitat potrivit pentru alte specii."

"Acum avem nevoie de rapiditate."

Constatările au fost publicate în Nature Climate Change, pe 11 noiembrie.