Balanţa din Orientul Mijlociu tot mai ameninţată: armata saudită invadează nordul Yemenului

Trupele terestre saudite au pătruns pe teritoriul yemenit în 26 august 2015. În poză, soldaţii saudiţi sunt văzuţi la graniţa dintre Arabia Saudită şi Yemen, în provincia saudită sud-vestică Jizan, 13 aprilie 2015.
Trupele terestre saudite au pătruns pe teritoriul yemenit în 26 august 2015. În poză, soldaţii saudiţi sunt văzuţi la graniţa dintre Arabia Saudită şi Yemen, în provincia saudită sud-vestică Jizan, 13 aprilie 2015. (Captură Foto)

Trupele terestre ale Arabiei Saudite au pătruns în teritoriile nordice ale Yemenului pentru a contracara atacurile tot mai intense desfăşurate de forţele yemenite asupra teritoriului saudit, susţine un oficial militar.

Iniţiativa Arabiei Saudite este deosebit de importantă în contextul schimbării balanţei geopolitice în zonă, după acordul nuclear încheiat de marile puteri, care favorizează programul nuclear iranian. Iranul, inamic tradiţional al Casei Saud, se află în spatele rebelilor yemeniţi.

Yemenul este o ţară majoritar şiită, condusă de fostul regim al preşedintelui Abd Rabbuh Mansour Hadi, de religie suni, la fel ca Arabia Sudită, care consideră ţara extrem de importantă din punct de vedere geostrategic.

Generalul de brigadă Ahmed Assiri, un purtător de cuvânt al armatei saudite, a declarat miercuri că trupele saudite au pătruns în regiunile nordice yemenite învecinate cu provincia sud-vestică saudită Jizan.

Assiri a susţinut că soldaţii saudiţi au preluat controlul asupra câtorva zone în cadrul acestei invazii.

Explicând motivul pentru invazia saudită, generalul a susţinut că luptătorii Houthi din Yemen şi forţele lor militare aliate au lansat recent mai multe atacuri asupra Arabiei Saudite. Assiri a adăugat că unii dintre luptători yemeniţi au încercat de asemenea să pătrundă în Arabia Saudită.

Forţele yemenite au lovit provincia saudită cu focuri de artilerie şi rachete, în cadrul unui răspuns la campania de raiduri aeriene pe care Riadul o desfăşoară împotriva ţării arabe sărăcite de câteva luni de război.

Assiri a descris invazia actuală ca o strategie militară temporară, adăugând că aceasta nu urmăreşte să confişte teritoriu yemenit.

Miercuri, luptătorii yemeniţi Houthi şi unităţile lor militare aliate au lansat o rachetă Scud asupra centralei electrice Hamiyeh din Jizan, ucigând soldaţii care păzeau complexul.

Iniţiativa Arabiei Saudite este deosebit de importantă în contextul schimbării balanţei geopolitice în zonă, după acordul nuclear încheiat de marile puteri, care favorizează programul nuclear iranian. Iranul, inamic tradiţional al Casei Saud, se află în spatele rebelilor yemeniţi.

Armata yemenită, susţinută de Comitetele Populare, a lansat de asemenea 40 de rachete peste graniţă, în sudul Arabiei Saudite, lovind un depozit militar la baza Beryanin din provincia Najran.

Arabia Saudită a lansat o campanie militară împotriva Yemenului în 26 martie, fără un mandat ONU, urmărind să suprime mişcarea populară yemenită Houthi Ansarullah, ai cărei luptători l-au forţat pe preşedintele Abd Rabbuh Mansour Hadi să fugă în exil. Hadi este susţinut de SUA şi un pion al Riadului.

Grupul pentru drepturile omului Amnesty Internaţional a declarat într-un raport publicat recent că loviturile aeriene saudite au atins în principal zonele populate de civili, în apropierea cărora nu există ţinte militare identificabile, cauzând numeroase victime civile.

În raportul său, Amnesty a cerut Consiliului ONU pentru Drepturile Omului să creeze o comisie internaţională de anchetă pentru investigarea unor presupuse crime de război comise în Yemen.

Măcelul saudit a produs până acum în Yemen peste 5.000 de morţi şi a forţat peste 1,3 milioane de persoane să se refugieze în alte zone din ţară, conform agenţiilor ONU.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe