Bagdad: zeci de mii de irakieni participă la un marş de comemorare a generalului Soleimani

Iranieni cu poza gen. Quaseem Soleimani
Iranieni cu poza gen. Quaseem Soleimani (SOPA Images/LightRocket/Getty Images)

Zeci de mii de irakieni au ieşit sâmbătă pe străzile din Bagdad pentru a-l comemora pe liderul militar iranian Qassem Soleimani şi pe Abu Mahdi al-Muhandis, liderul unei miliţii irakiene, ucişi într-un atac aerian american efectuat vineri.

În atac a fost ucis generalul Soleimani, liderul forţelor Quds iraniene şi coordonatorul politicii iraniene în Siria, Irak şi Afganistan, cel mai renumit general iranian. El a fost ucis lângă un aeroport din Bagdad, detaliu care confirmă acuzaţiile aduse de SUA care afirmau că liderul iranian lucrează la consolidarea unei reţele de miliţii pro-iraniene în Irak.

Gholamali Abuhamzeh, comandant de rang înalt al elitei Gărzilor Revoluţionare ale Iranului, a declarat că Teheranul va pedepsi americanii „oriunde s-ar afla” şi a ridicat perspectiva posibilelor atacuri asupra navelor transportatoare de ţiţei din Golf.

Ambasada SUA la Bagdad a cerut cetăţenilor americani să părăsească Irakul în urma atacului pe aeroportul din Bagdad, în care a fost ucis Soleimani. Zeci de angajaţi americani ai companiilor petroliere străine au plecat vineri din sudul oraşului irakian Basra.

Marea Britanie şi-a avertizat cetăţenii sâmbătă să evite toate călătoriile în Irak, în afara regiunii autonome a Kurdistanului, precum şi deplasările în Iran.

Statele Unite şi aliaţii săi au suspendat antrenamentele cu forţele irakiene din cauza ameninţării crescute, a declarat armata germană într-o scrisoare văzută vineri de Reuters.

Soleimani, în vârstă de 62 de ani, era cel mai faimos comandant militar al Teheranului şi - în calitate de şef al Forţei Quds a Gărzilor Revoluţionare - arhitectul răspândirii influenţei Iranului în Orientul Mijlociu.

O procesiune organizată de miliţiile irakiene pro-iraniene care transporta cadavrele lui Soleimani, Muhandis şi ale altor irakieni ucişi în timpul atacului cu drone a avut loc în Zona Verde, puternic fortificată, din Bagdad.

Mulţimea a purtat portrete ale celor ucişi, scandând „Moarte Americii” şi „Fără Israel”.

La procesiune au participat prim-ministrul irakian Adel Abdul Mahdi şi comandantul miliţiei irakiene, Hadi al-Amiri, un aliat apropiat al Iranului şi principalul succesor lui Muhandis.

Trupul lui Soleimani va fi transportat sâmbătă în provincia iraniană Khuzestan, care se învecinează cu Irakul. Duminică, acesta va fi dus în oraşul Mashhad, în nord-estul Iranului, iar de acolo către Teheran şi oraşul Kerman în care s-a născut generalul, pentru ceremonia de înmormântare de marţi, a declarat mass-media irakiană de stat.

Atacul Statelor Unite a survenit pe baza creşterii accentuate a ostilităţilor dintre Washington şi Bagdad, începând de săptămâna trecută, când o miliţie irakiană controlată de Teheran a atacat Ambasada SUA la Bagdad, după un raid aerian efectuat de SUA asupra grupului Kataib Hezbollah, fondat de Muhandis.

Vineri, liderul suprem iranian, Ayatollahul Ali Khamenei, a promis să riposteze şi a spus că moartea lui Soleimani va intensifica rezistenţa Republicii Islamice faţă de Statele Unite şi Israel.

Abuhamzeh, comandantul Gărzilor Revoluţionare din provincia Kerman, a menţionat o serie de ţinte posibile, inclusiv calea navigabilă din Golf, prin care tranzitează aproximativ o treime din petrolul transportat în lume.

"Strâmtoarea Hormuz este un punct vital pentru Occident şi un număr mare de distrugătoare americane şi nave de război patrulează acolo", a declarat Abuhamzeh, vineri seară, citat de agenţia semi-oficială de ştiri Tasnim.

„În ultimul timp, Iranul a identificat ţinte vitale americane în regiune ... peste treizeci, precum şi Tel Aviv-ul, care sunt în vizorul nostru”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe