Avocatului Poporului acuză breşe la legea privind protejarea şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap

Renate Weber
Renate Weber (Epoch Times România)

Avocatul Poporului a formulat excepţie de neconstituţionalitate referitoare la prevederi din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, pe motiv că acestea stabilesc “limitativ” entităţile care beneficiază de alocări de la bugetul de stat, relatează Agerpres.

Mai exact, Avocatul Poporului a precizat că prevederile criticate stipulează că Asociaţia Invalizilor de Război Nevăzători din România, Asociaţia Nevăzătorilor din România, Liga Naţională a Organizaţiilor cu Personal Handicapat din Cooperaţia Meşteşugărească, Asociaţia Naţională a Surzilor din România şi Consiliul Naţional al Dizabilităţii din România pot primi sume de la bugetul de stat, prin bugetul Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi, în condiţiile stabilite prin normele metodologice de aplicare a Legii 448/2006, conform bugetelor de venituri şi cheltuieli aprobate anual.

“Dispoziţiile art. 98 alin (1) din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, care stabilesc limitativ entităţile beneficiare ale unor sume de la bugetul de stat aduc atingere principiului egalităţii în faţa legii prevăzut de art. 16 alin (1) din Legea fundamentală, precum şi principiului securităţii raporturilor juridice, consacrat la art. 1 alin (3) şi alin (5) din Constituţie, în componenta sa referitoare la claritatea şi previzibilitatea legii”, se arată într-un comunicat al Avocatul Poporului.

Totodată, în Avocatului Poporului, diferenţa de tratament juridic faţă de celelalte entităţi care desfăşoară activităţi în domeniul protecţiei persoanelor cu dizabilităţi nu are nicio justificare obiectivă şi raţională.

Legea instituie “un veritabil privilegiu” în favoarea a cinci entităţi, cu consecinţa încălcării principiului egalităţii în faţa legii, afirmă Avocatul Poporului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne