Avocatul profesorilor turci extrădaţi din RM: Astfel de procese nu au sorţi de izbândă la nivel naţional

Chiar şi în cazul câştigării dosarelor la nivel naţional este evident că aceste câştiguri nu vor influenţa în niciun fel soarta profesorilor pe motiv că aceştia nu vor putea fi aduşi înapoi, în Republica Moldova, întrucât Turcia nu va accepta să-i returneze, a explicat Vitalie Nagacevschi.
Protest in faţa ambasadei Turciei, organizat de Miscarea de Rezistenţă ACUM
Protest in faţa ambasadei Turciei, organizat de Miscarea de Rezistenţă ACUM (facebook.com / PAS)

Dosarul profesorilor turci de la liceele „Orizont” extrădaţi în septembrie anul trecut din Republica Moldova în Turcia, urmează a fi examinat pe 11 iunie de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Potrivit avocatului reclamanţilor, Vitalie Nagacevschi, CEDO ar urma să ia o decizie de condamnare a Republicii Moldova, întrucât statul nu le-a asigurat drepturile fundamentale prevăzute în legislaţia naţională a RM şi în tratatele internaţionale.

Totodată, avocatul a ţinut să puncteze că deşi autorităţile moldovene vorbesc despre „îndepărtarea de pe teritoriul Republicii Moldova” a profesorilor de origine turcă, de fapt, este vorba anume despre extrădare. Chiar şi profesorii denunţă extrădarea deghizată şi faptul că nu se asigură respectarea drepturilor care le revin în baza legislaţiei naţionale şi a tratatelor internaţionale la care Moldova este parte.

În context, Nagacevschi a adăugat că agentul guvernamental al Republicii Moldova susţine că nu au fost epuizate căile naţionale de recurs, afirmând ulterior că în principiu drepturile acestor persoane nu au fost încălcate.

„Noi am venit cu contraargument, susţinând că da, într-adevăr, avem mai multe procese la nivel naţional, însă aceste procese nu au sorţi de izbândă în ceea ce priveşte soarta profesorilor, deoarece chiar în ipoteza câştigării dosarelor la nivel naţional este evident că aceste câştiguri nu vor influenţa în niciun fel soarta profesorilor pe motiv că aceştia nu vor putea fi aduşi înapoi, în Republica Moldova.

Este sigur că Turcia nu va accepta să-i returneze înapoi, în Republica Moldova, pe cale de consecinţă, în pofida unei aparenţe de existenţă a căii naţionale de recurs, această cale de recurs este lipsită din start de eficacitate”, a declarat Vitalie Nagacevschi în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Totodată, avocatul a ţinut să reitereze că autorităţile moldovene n-ar fi trebuit să transmită persoanele respective autorităţilor turce, ci să le conducă până la hotarul Republicii Moldova şi să le lase să-şi aleagă ţara de destinaţie în care ar fi dorit să plece.

Conform prevederilor naţionale combinate cu cele internaţionale, Guvernul de la Chişinău ar fi trebuit să le înmâneze deciziile de îndepărtare şi să le acorde un termen pentru contestarea acestor decizii şi să pună în aplicare aceste decizii după controlul legalităţii, efectuat de instanţa de judecată, lucru care, din păcate, nu s-a întâmplat, a menţionat avocatul profesorilor turci.

Cât despre faptul că acest dosar ar putea avea conotaţii politice, Nagacevschi a subliniat că nu poate spune cu certitudine, dar „din datele problemei, există aparenţe puternice care mă fac să cred că totuşi au fost anumite înţelegeri la nivelul conducerii statelor noastre”.