Avocatul Poporului din R.Moldova: Asistenţa medicală va deveni un lux nepermis pentru mii de cetăţeni

După intrarea în vigoare a noului Catalog de preţuri pentru serviciile medicale care prevede mari scumpiri, ombudsmanul afirmă că nu s-a ţinut cont de coraportul dintre preţ şi veniturile moldovenilor şi anunţă că va iniţia o investigaţie.
(photos.com)

Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, s-a sesizat din oficiu în legătură cu scumpirea serviciilor medicale. Instituţia Ombudsmanului susţine că va iniţia o investigaţie în acest scop, urmând a fi stabilită măsura în care au fost justificate aceste majorări de preţuri, pe tipuri de servicii, şi cât s-a ţinut cont de coraportul preţ-venituri ale persoanelor.

Ombudsmanul consideră că aceste scumpiri vor afecta considerabil exercitarea dreptului la ocrotirea sănătăţii nu doar al persoanelor care nu au poliţă de asigurare medicală, dar şi al celor care dispun de ea. Şi asta pentru că au fost majorate esenţial tarifele la serviciile şi investigaţiile medicale care nu intră în poliţa de asigurări medicale obligatorii.

Asistenţa medicală va deveni un lux nepermis pentru mii de cetăţeni din categoriile sociale vulnerabile, iar reducerea accesului la servicii medicale va conduce la sporirea morbidităţii şi mortalităţii, consideră Ombudsmanul, amintind de faptul că şi fără aceste scumpiri multe persoane nu se adresau medicului din lipsă de bani sau din cauza corupţiei din sistemul de sănătate.

În context, Cotorobai aminteşte că pensia medie lunară nu acoperă minimul de existenţă pentru pensionarii din Moldova, iar salariul minim pe ţară stabilit nu acoperă minimul de existenţă calculat semestrial. Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, în semestrul I al anului 2016 minimul de existenţă în R. Moldova a fost de 1.813,7 lei MD, iar salariul minim lunar - de 2.100 lei MD.

Constatările studiului ,,Percepţii asupra drepturilor omului în Republica Moldova”, arată că accesul la serviciile medicale se află în topul problemelor legate de respectarea drepturilor omului. 61% dintre respondenţi sunt de părere că dreptul la sănătate este cel mai încălcat drept, care necesită o atenţie sporită din partea societăţii în Moldova, iar în opinia a 62% din respondenţi, statul nu asigură deloc sau în mică măsură accesul egal la serviciile medicale.

Menţionăm că la 10 februarie a intrat în vigoare un nou catalog de preţuri pentru serviciile medicale prestate în spitale şi policlinici. Pentru unele servicii tariful s-a majorat de două ori, însă în unele cazuri această majorare este şi de cinci ori mai mare.

Potrivit e-sănătate.md s-au scumpit şi taxele pentru ziua pat. În afară de faptul că o zi de internare va costa mai mult, în preţ nu vor mai fi incluse alimentaţia şi medicamentele. Astfel, dacă o zi în serviciul terapeutic costa 144 de lei MD, acum va costa 209 lei MD, în serviciul cardiologic o zi de internare va costa 345 de lei MD şi nu 218, cum era până acum. În serviciul chirurgical patul pentru o zi de internare va costa 345 de lei MD. În serviciul cardio-chirurgical - 446 de lei MD, în loc de 299. De asemenea, o zi de reanimare va costa aproape 1.000 de lei MD şi nu 533, cum era până acum.

Intervenţiile devin şi ele mai scumpe, în funcţie de specificul lor. De exemplu, o intervenţie chirurgicală în caz de anevrism al arterelor periferice va costa 4.600 de lei MD în loc de 1.900. Îndepărtarea chirurgicală a amigdalelor va costa 1.007 lei MD în loc de 82 de lei MD. Intervenţiile de îndepărtare a sânului afectat de tumori maligne vor costa aproximativ 2.000 de lei MD în loc de 500 de lei MD.

Totodată, au fost incluse tarife pentru o serie de investigaţii de înaltă performanţă, care vor costa de la câteva mii de lei, până la câteva zeci de mii de lei MD.

Centrul Naţional Anticorupţie a realizat o expertiză prin care constată că mai multe servicii medicale se scumpesc cu peste 400 de procente. Autorul expertizei menţionează că are rezerve în privinţa corectitudinii acestor tarife, însă obiecţiile autorităţii nu au fost luate în calcul.

Cei de la Ministerul Sănătăţii şi de la Casa Naţională de Asigurări în Medicină precizează că Catalogul tarifelor unice nu a mai fost actualizat din anul 2011, iar managerii de spitale s-au plâns de nenumărate ori că preţurile sunt prea mici şi neadaptate necesităţilor. Mai mult, preţurile noi vor fi aplicate numai în raport cu persoanele neasigurate. Datele oficiale arată că ar fi vorba de aproximativ 13% din populaţie sau fiecare al zecelea cetăţean.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe