Avocatul Poporului din Moldova: Statul este obligat să penalizeze orice fraudă electorală

Mihail Cotorobai este decepţionat de modul în care a fost organizat procesul de votare peste hotarele ţării în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale şi consideră că autorităţile au eşuat în a asigura diasporei dreptul la vot.
Avocatul Poporului din Moldova, Mihail Cotorobai
Avocatul Poporului din Moldova, Mihail Cotorobai (ombudsman.md)

Având în vedere informaţia difuzată în mass-media şi concluziile observatorilor naţionali şi internaţionali cu privire la imposibilitatea realizării efective a dreptului la vot de către mai mulţi cetăţeni aflaţi peste hotarele ţării, Ombudsmanul Mihail Cotorobai consideră că autorităţile au eşuat în realizarea obligaţiilor de a asigura moldovenilor din diaspora exercitarea în mod efectiv a dreptului la vot garantat de Constituţia ţării prin articolul 38.

Ombudsmanul constată insuficienţa acţiunilor întreprinse în vederea asigurării dreptului la vot în mod egal tuturor cetăţenilor ţării, dar şi al celor menite să perfecţioneze procesul de vot. Avocatul Poporului încurajează autorităţile să examineze posibilitatea modificării şi completării legislaţiei electorale pentru introducerea procedurii de vot prin corespondenţă sau a votului electronic.

“Dreptul de vot (…) nu constituie un privilegiu. În sec. XXI, într-un stat democratic, prezumţia trebuie să fie în favoarea acordării acestui drept unui număr cât mai mare. (Marea Cameră, CEDO, 2012)”, menţionează ombudsmanul, potrivit unui comunicat de presă.

Mihail Cotorobai aminteşte de faptul că cele cinci principii fundamentale, care stau la baza patrimoniului electoral european sunt sufragiul universal, egal, liber exprimat, secret şi direct. Sufragiul universal înseamnă că fiecare persoană are dreptul de a alege şi de a fi ales. Obligaţia statului este de a eficientiza permanent procedura de vot astfel încât să asigure exercitarea fără impedimente a acestui drept fundamental, se spune în Codul bunelor practici în materie electorală - Linii directoare şi raport explicativ, elaborat de Comisia de la Veneţia. În acelaşi document se mai menţionează că „alegătorii trebuie să beneficieze în permanenţă de posibilitatea de a vota la o secţie de votare”.

Cât priveşte abaterile atestate de către observatorii naţionali şi internaţionali în turul doi de scrutin prezidenţial, Avocatul Poporului accentuează că nu este suficient ca procesul electoral în sens direct să conţină reguli adecvate patrimoniului electoral European, dar trebuie să fie garantată credibilitatea procesului electoral. Mai mult decât atât, alegătorul are dreptul la o evaluare corectă a rezultatelor scrutinului, iar statul este obligat să penalizeze orice fraudă electorală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe