Avocatul copilului din Moldova: Politicile statului privind protecţia copiilor victime ale violenţei sunt slab aplicate

Avocatul copilului atenţionează că toate formele de agresiune în şcoli trebuie să dispară, iar relaţiile dintre elevi, profesori şi părinţi trebuie să se dezvolte pe bază de toleranţă, statul contribuind activ la prevenirea violenţei împotriva copiilor.
Maia Bănărescu, Avocatul Copilului din Moldova
Maia Bănărescu, Avocatul Copilului din Moldova (facebook.com)

De Ziua Internaţională a Nonviolenţei în şcoală (30 ianuarie), Avocatul Poporului pentru protecţia drepturilor copilului din R. Moldova, Maia Bănărescu atestă în rândul familiilor şi a instituţiilor de învăţământ existenţa unor cunoştinţe, atitudini şi practici lacunare, inadaptate condiţiilor socio-culturale actuale şi menţionează că deşi există instrumente pentru identificarea, evaluarea, referirea, asistenţa şi monitorizarea copiilor victime sau potenţiale victime ale violenţei, acestea sunt slab aplicate, mai ales în instituţiile de învăţământ. Procedura de documentare şi evidenţă a cazurilor de violenţă, neglijare, exploatare şi trafic al copilului nu este respectată.

O problemă stringentă ce ţine de asistenţa şi monitorizarea copiilor victime sau potenţiale victime ale violenţei este insuficienţa psihologilor în instituţiile de învăţământ. Potrivit unui studiu al Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei, gimnaziile din 15 raioane nu au astfel de specialişti, din cauza numărului mic de elevi, sau pentru a preveni cazurile de violenţă, prezenţa în şcoli a psihologilor este incontestabilă.

Maia Bănărescu aminteşte că părinţilor le revine rolul esenţial în creşterea copiilor, asigurându-le acestora nu numai existenţa materială, dar şi un climat familial afectiv şi moral. Studiul de Indicatori Multipli în Cuiburi, realizat cu suportul UNICEF (2012) atestă, că o parte însemnată dintre părinţi îşi exercită parentalitatea reproducând modele ale impunerii autorităţii prin forţă, 76 % dintre copii cu vârste între 2-14 ani au fost supuşi unor forme de pedeapsă violentă şi 15 % dintre părinţi consideră că un copil ar trebui pedepsit fizic.

În acest context, Avocatul Copilului consideră binevenită aprobarea Strategiei intersectoriale de dezvoltare a abilităţilor şi competenţelor parentale pentru anii 2016-2022, care trebuie să fie un punct de referinţă pentru conştientizarea rolului pe care îl au părinţii din Moldova în creşterea, educarea şi dezvoltarea copilului şi aminteşte că toate formele agresiunii în şcoli, de la îmbrînceli şi jigniri, vulgarităţi, intimidări fizice şi verbale, trebuie să dispară, iar relaţiile elev-elev, elev-profesor, elev-părinte trebuie să se dezvolte pe bază de armonie şi toleranţă continuă.

Ombudsmanul copilului consideră necesară unificarea mecanismelor de înregistrare, raportare şi evidenţă a cazurilor de violenţă în rândul copiilor, elaborarea de module pentru pregătirea specialiştilor (asistenţi sociali, profesori, asistenţi medicali, poliţişti) în domeniul prevenirii violenţei precum şi asistenţei copiilor victime. De asemenea, informarea părinţilor despre metodele pozitive şi nonviolente de educaţie a copiilor, precum şi referitor la consecinţele violenţei asupra acestora este indispensabilă.

Avocatul poporului pentru protecţia drepturilor copilului consideră că politicile statului trebuie să se îndrepte spre dezvoltarea şi consolidarea abilităţilor părinţilor şi pedagogilor de educaţie a copiilor pentru prevenirea violenţei, neglijării şi exploatării copilului, de a ghida gândurile, dorinţele, cuvintele şi acţiunile acestora spre nonviolenţă în toate aspectele vieţii.